10 000 fler containrar via Helsingborgs hamn – rekordår trots pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Trots att containersjöfarten förra årets var kraftigt påverkad av pandemin, med förseningar och mångdubbla fraktkostnader slog Helsingborgs hamn volymrekord sett till antalet containrar som passerade hamnens in- och utlopp.

– Här går flödena ganska snabbt, containrarna står inte stilla särskilt länge, vilket gör att det rullar på, säger Niklas Romell marknadschef Helsingborgs hamn.

Det är främst två fraktslag där importen ökar som mest till södra Sverige: frukt och grönt samt internethandeln. På exportsidan är det sågade trävaror som utgör majoriteten.

Men även importen av pellets ökade kraftigt förra året.

– Vi har haft en ganska kall vinter bakom oss och då ökade pellets importen för att värma våra hushåll med nästan det dubbla sett till volym, säger Niklas Romell.

Haft ett jämt flöde

Enligt Niklas Romell är det det jämna flödet av antalet containrar som lastas av och på som anledningen till att Helsingborgs hamn inte påverkades lika kraftigt av pandemin som många andra hamnar gjorde.

– Historiskt sett har södra Sverige haft en ganska jämn balans mellan import och export, vilket gör att det blir lättare att balansera upp flödena, säger han.

Totalt handlar det om en ökning på fyra procent jämfört med 2020, vilket motsvarar ungefär 10 000 containrar.

– Ungefär 1000 fler containrar har körts sedan det tidigare rekordåret 2019 men mot 2020 får vi räkna ungefär 10 000 fler, säger Niklas Romell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.