Det politiska styret i Klippan är hotat av oppositionen som vill ta över. I december kan invånarna få en slutgiltigt svar. Foto: Johan Nilsson/TT

Oppositionen ville rösta bort styret i Klippan – beslut sköts upp

Uppdaterad
Publicerad

På måndagskvällen ville oppositionen rösta bort det politiska styret i Klippen och försökte ta makten. Men helt klart blev det inte. Beslutet sköts upp till december och mer politisk turbulens väntar kommunen.

För drygt två år sedan gick Klippanborna till valurnorna. Därefter blev det maktskifte efter att två moderater trotsat sitt eget parti och tog makten tillsammans med Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och det lokala partiet Vår framtid i Klippan.

Sedan dess har det varit turbulent inom politiken. I början på förra året uteslöts flera ledamöter ur Sverigedemokraterna efter att två ex-nazister, röstats fram till förtroendeposter i kommunen. Flera av ledamöterna anslöt senare sig till Vår framtid i Klippan och styret säkrade sin majoritet.

Valde att gå till Moderaterna

Men i oktober valde den sista sverigedemokraten att gå över till Moderaterna som tillsammans med de övriga i oppositionen plötsligt fick en majoritet i fullmäktige med en rösts övervikt. Och nu ser de en chans ta över makten.

– Vi är 18 och de är 17. Vi har dessutom fått igenom våra två senaste budgetar och de har förlorat. Det är inte mer än rimligt att vi tar över, säger oppositionsledaren Johan Petersson (S).

Valde att skjuta på beslutet

På måndagskvällen röstade oppositionen igenom att ärendet om nytt politiskt styre ska skickas tillbaka till kommunstyrelsen för beredning. Det vill säga att det skjuts upp till nästa gång kommunfullmäktige sammanträder den 16 december.

Och inte heller är det helt solklart att det som nu har skett faktiskt får ske inom kommunpolitiken.

– Det är lite oklart vad som i detta fall gäller rent juridiskt. Det finns en lagbestämmelse som säger att den politiska makten i nämnderna ska avspegla kommunfullmäktige, säger Pär Cronhult, chefjurist och ansvarig för fristående expertgruppen Konkurrenskommissionen.

Samtidigt kan man inte avsätta redan förtroendevalda i nämnder och styrelser hur som helst.

SVT Nyheter Helsingborg har varit i kontakt med kommunstyrelsens ordförande Anna Andresen (M) och Elin Luckmann (VK) som inte vill svara på några frågor.

Fotnot: Artikeln har tillfogats en rättelse. I en tidigare version kunde rubriken uppfattas som att oppositionen fick igenom sitt förslag om att rösta bort styret. Det är fel. Rätt är att en majoritet i kommunfullmäktige röstade för att ärendet ska beredas av kommunstyrelsen och skall tas upp vid nästa kommunfullmäktigesammanträde.

POLITISK STORM I KLIPPAN

• Två moderater, bland annat kommunstyrelsens ordförande Anna Andresen, slog ihop sig med SD, KD och lokala Vår framtid i Klippan. Därmed förlorade S, M, C, L och V den tänkta makten efter valet 2022.

• Men sen sparkades nästan alla SD:are ur partiet för att de släppt in två politiker med förflutet i en nazistisk organisation.

• Fast de fortsatte styra som politiska vildar och sen gick de flesta med i Vår Framtid.

• Samtidigt som M gjort upprepade försök att få Anna Andresen utesluten ur partiet.

• Och sen jämnades badet i Östra Ljungby med marken vilket väckte ett ramaskri och ledde till en fällande dom i förvaltningsrätten för Anna Andresen – som nu är polisanmäld i samma ärende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.