Även Moderaterna i Jämtland valde på lördagen att följa partilinjen.
Bakgrunden är att det på sistone inom en rad länsförbund har framförts förslag om att DÖ ska rivas upp och att den linjen ska drivas på Moderaternas partistämma i höst.
Kävlinge först
Moderaterna i Kävlinge var partiets första lokalavdelning som bestämde sig för att driva kravet att decemberöverenskommelsen ska skrotas och ett bifall från det tunga Skånedistriktet skulle ha spätt på den interna ilskan mot uppgörelsen.
Men Skånemoderaterna gav alltså i stället sitt stöd till förbundsstyrelsens förslag under förbundsstämman i Helsingborg. Därmed ska inte förbundet arbeta för att undanröja decemberöverenskommelsen.
Pia Almström, kommunalråd i Kävlinge och en av motionärerna, är en av dem som hävdar att DÖ resulterat i att Alliansen splittrats och att partiet fått en ”onödig intern debatt av allvarlig karaktär”.
”Villkorslös kapitulation”
Hon berättar om möten med upprörda väljare som känner sig svikna.
– Det här är en villkorslös kapitulation från Alliansens sida, där statsminister Stefan Löfven fått en blanco-fullmakt att driva en renodlad vänsterpolitik.
Partisekreterare Tomas Tobé tog samtidigt tillfället att skicka med några argument för DÖ när han höll tal före debatten. Han påminde om valresultatet och den situation som landet befann sig i när budgeten föll i december. Han lyfte fram att det är ohållbart om Sverigedemokraterna är i blickfånget för svensk politik vid varje budgetomröstning.
– Det är inget halvmysigt borgerligt parti som vi ska bygga vår framtid med, säger han och förklarar att DÖ också är viktig om Alliansen återtar makten.
Röstade för att verka för samtyckteslag
Deltagarna röstade också för att turordningsreglerna i LAS, lagen om anställningsskydd, ska avskaffas och att arbetsgivaravgiften för personer under 26 år ska slopas.
Flera talare från MUF gick upp i talarstolen på förbundsstämman i Helsingborg och pläderade för att Sverige ska få en samtyckesbaserad våldtäktslagsiftning. Efter en debatt beslöt stämman att verka för en sådan lagstiftning.
Fakta: Decemberöverenskommelsen
Överenskommelsen tillkom efter regeringens budgetnederlag i december 2014.
Den ska gälla fram till 2022, även i ett läge där allianspartierna vinner valet 2018.
För att säkra att en regering, även i minoritet, ska få igenom sin budget, träffades överenskommelsen efter julförhandlingar mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet och de fyra borgerliga allianspartierna.
Om regeringen riskerar nederlag för budgeten i riksdagen ska oppositionen lägga ner sina röster. Även om oppositionen är emot allt regeringen står för. Det ska borga för politisk stabilitet.
Ett outtalat, men viktigt syfte, är att hålla Sverigedemokraterna borta från inflytande. Vinner allianspartierna valet 2018 och bildar en minoritetsregering ska de inte riskera att få sin budget nedröstad i riksdagen genom att SD röstar med de rödgröna.