Åklagare Carolina Diaz Bernal står med armarna korsade i en korridor med stora fönster. I bakgrunden syns en röd bänk och en vägg med en färgglad målning. Korridoren har en modern och ljus design. Bilden är tagen inifrån Helsingborgs tingsrätt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den avlidna kvinnan och den åtalade mannen ska enligt utredningen planerat att begå gemensamt självmord. Istället åtalades mannen. Hör åklagaren berätta varför i videon ovan. Foto: Simon Melin/SVT

Vändning i självmordsrättegången: ”Inte längre mord”

Publicerad

I vintras hittades en kvinna död i sitt hem. Hennes man greps och åtalades för mord, men under rättegångens sista dag kom en vändning – åklagaren ändrade sig.

De levde ett isolerat liv tillsammans. Förenade i fysiska åkommor som begränsade deras liv till den grad att de kände att livet inte längre var värt att leva. Och beslöt sig för att avsluta det tillsammans.

– Man har kommit överens om detta men han har inte mäktat med att döda henne, säger mannens advokat Pontus Peyron.

Mannen åtalades för mord, men ju längre rättegången pågick desto fler förmildrade omständigheter kom fram.

– De har genomsyrat hela utredningen men under förhandlingen kan man säga att det blev lite starkare. Både från sjukvården och släktingar, säger åklagaren Carolina Diaz Bernal.

Åklagaren: ”Inte längre är ett mord”

Enligt åklagaren handlar det om att det har funnits ett samtycke att avsluta livet men också att det har gjorts önskemål om hur, var och när det skulle göras. Därför ändrade åklagaren brottsrubriceringen från mord till dråp.

För dråp är straffvärdet mellan sex och tio års fängelse. Däremot finns det praxis från tidigare domar som kan förändra allting.

– Vi och försvaret är inte överens om det finns ytterligare förmildrande omständigheter men det finns praxis där domstol har gått under straffminimum och dömt folk för dråp till ett års fängelse, säger Carolina Diaz Bernal.

Hon yrkade åtta år för dråpet – alldeles för högt säger försvaret.

– Min uppfattning är att straffvärdet ligger betydligt lägre än så. Det finns praxis från Högsta domstolen från 1979 som jag menar har bäring på just det här fallet när man talar om en barmhärtighetsgärning, säger Pontus Peyron.

Hit kan du vända dig angående självmord och psykisk ohälsa

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!

Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar 06.00-24.00.

Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar 14.00-21.00.

Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00. Det går även att chatta på deras hemsida.

Jourhavande präst nås via 112, be om att få prata med jourhavande präst. Alla dagar klockan 21.00-06.00. Det går även att chatta eller mejla.

SPES – Riksförbundet för Suicid Prevention och Efterlevandes Stöd 020–181800. Alla kvällar 19–22.

Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.

Här finns även en längre lista med var du kan vända dig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.