– Jag dricker en varje dag innan lunch i skolan, för då är jag väldigt trött, säger Ghadir Ali.
2021 svarade 13 procent av eleverna i årskurs två på gymnasiet att de drack energidryck varje dag. 2024 har det ökat till 29 procent. Och trenden är tydlig även i årskurs nio på högstadiet. Det visar region Skånes nyligen publicerade folkhälsorapport.
– Det är inte farligt med energidryck, men unga påverkas mer av koffein än vuxna, både för att de är mindre men även för att de i regel inte är lika vana. Sedan kan det utvecklas till ett beroende, där man dricker mer och mer, säger dietisten Joanna Edström.
Totalt har 32 000 elever i årskurs 6, 9 och årskurs 2 på gymnasiet besvarat enkäten.
Stadig trend – skippar frukosten
En annan tydlig trend är att allt färre äter frukost regelbundet. Mönstret upprepar sig i samtliga ålderskategorier som tillfrågats. Men det blir vanligare ju äldre eleverna blir.
– Risken med det är att ungdomarna snabbare blir trötta och kanske inte orkar med skolan eller fritiden som de hade gjort annars, säger Joanna Edström.
Hon ser även en risk för att trenderna skulle kunna gå att koppla ihop, något som rapporten dock inte undersökt.
Men det bekräftas av de unga SVT pratar med på stan.
– Jag hinner inte äta frukost, jag prioriterar att sova. Det har absolut hänt att jag tar en energidryck för att orka, säger Sixten Palmblad.
Råd från livsmedelsverket:
Använd inte energidrycker för att släcka törsten eller som vätskeersättning när du tränar eller anstränger dig fysiskt på annat sätt.
Kombinera inte energidryck med alkohol, eftersom det kan göra att man blir mindre medveten om hur berusad man är.
Tänk på att drycker med mycket hög koffeinhalt innebär risk för överdosering av koffein, vilket kan ge lätt eller medelsvår koffeinförgiftning.
Barn och ungdomar väger oftast mindre än vuxna och inte är vana vid att få i sig koffein. Det gör att unga lättare får negativa effekter av koffein än vuxna.
Gravida bör begränsa mängden koffein till maximalt 200 milligram per dag. Det motsvarar ungefär två till tre koppar kaffe på 1,5 deciliter eller fyra koppar te på 2 deciliter. Stora mängder koffein, över 300 milligram per dag, tycks kunna öka risken för mycket tidiga missfall. Men även doser över 200 milligram per dag misstänks kunna ge en liten påverkan på fostrets vikt.
Källa: Livsmedelsverket