Alexander Kolind (KD), ordförande i kulturnämnden i Helsingborg, står i en gul jacka står på Fredriksdalsteaterns scen, omgiven av tomma stolar. Bakgrunden visar träd med höstfärger och en del av teaterstrukturen. Det är en lugn och stilla atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kulturnämndens ordförande i Helsingborg, Alexander Kolind (KD), berätta vad som kan hända med Fredriksdalsteatern i klippet ovan. Foto: Simon Melin/SVT

Efter farsbråket: Det här kan bli Fredriksdalsteaterns framtid

Publicerad

Bolaget Anagram befrias från sitt fyraårsavtal på Fredriksdalsteatern. Och nästa sommar kan bli en kulturpåse med gott och blandat på den anrika scenen.

För 30 år sedan tog Eva Rydberg över Fredriksdalsteatern från Nils Poppe. Förra sommaren tog den epoken slut – efter en upphandling gick den traditionstyngda scenen till bolaget Anagram som fortsatte farstraditionen.

Men Eva Rydberg drog sig inte tillbaka utan gick vidare till scenen på Sundspärlan.

Den konkurrensen blev för hård för Anagram som nu avbrutit sitt fyraåriga avtal med Helsingborgs stad.

Kritik mot kommunen

Situationen ledde till en diskussion mellan de två teatersällskapen som också båda riktade kritik mot hur kommunens skött hela frågan.

Kunde kommunen hanterat den här frågan annorlunda?

– Jag vet faktiskt inte vilket annat beslut vi kunde ha fattat med den information vi hade. Vi trodde ju att Eva Rydberg skulle gå i pension och när vi tog in Anagram visste vi inte att hon ändrat sig, säger Alexander Kolind (KD), ordförande i kulturnämnden i Helsingborg.

Vad ska hända med Fredriksdalsteatern?

Nu har nämnden sagt ja till att Anagram befrias från sin årliga hyra på drygt 800 000 kronor under de resterande tre åren.

Ska skattebetalarna stå för notan och vad ska hända med Fredriksdalsteatern nu? Få svar i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.