Död fisk

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fiskarna i Råån har flera somrar dött av syrebrist. I klippet får vi se metoden som ska rädda dem. Foto: SVT

Efter fiskdöden: Så ska fiskarna i Råån räddas

Uppdaterad
Publicerad

Under flera års tid har det upptäckts att fiskarna i Råån i Helsingborg dör. Orsaken är syrebrist. Nu ska en ny metod förhoppningsvis rädda dem.

Mellan åren 2019-2022 dog fiskarna oförklarligt. När det undersöktes visade det sig att det berodde på brist på syre i vattnet.

– Klimatet har förändrats. Under torra perioder samlas organiska material som pollen och fågelbajs. När det uppstår skyfall och kraftigt regn åker allt in i ån och bakterierna bryter ner det. Men de förbrukar också syret, säger Daniel Graf, som är miljöstrateg.

Samlar in syre

Men nu ska en ny metod testas. Tre pumpar har placerats på området som är värst drabbat av syrebristen. Dessa ska samla in syre från luften och dra ner det i vattnet.

– Det finns en sensor som känner av när syret är för lågt eller så kan vi sätta igång det manuellt. Och då börjar den vibrera och dra ner syre så att fiskarna kan överleva, säger Daniel Graf.

Letar permanent lösning

Att det dröjt flera år till att denna lösningen kommit beror på att det tar tid att undersöka orsaken och lösningen på problemet. Målet är att hitta någon permanent lösning som håller i längden.

– Detta blir som en akut-metod. Det tar ju tid att undersöka med många delar att tänka på. Men detta blir som ett plåster tills vi hittat något bättre, säger Daniel Graf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.