Kommuner, som framförallt ligger längs Sveriges kuster, har påpekat svårigheterna med sommarhemtjänst under många år, men inte fått sett någon förändring på nationell nivå. Vilket flera av dem är djupt kritiska till.
Men en kartläggning som Sveriges kommuner och regioner har gjort av sommarhemtjänst har gjort att saker har börjat röra på sig.
– Vi vill fortfarande att friheten ska finnas för äldre att kunna vistas i sina sommarkommuner tillfälligt vissa tider under året, men samtidigt också kunna få en trygg och säker omsorg, säger Anna Tenje (M), Sveriges äldre- och socialförsäkringsminister.
– Då behöver vi givetvis se till att kommunerna som tar emot många äldre har goda förutsättningar för att kunna ge det.
Tidigast nästa sommar
I kartläggningen vittnade flera sommarkommuner om svåra utmaningar. Att ersättningen är för låg från hemkommuner till vistelsekommuner och att de behöver mer tid att planera och rekrytera innan en sommarboende kommer.
Anna Tenje och regeringen har efter kartläggningen valt att ge Socialstyrelsen i uppdrag att utreda hur ersättningsmodellen ska se ut framåt. SKR ska också se över sina rådgivande riktlinjer för hur långt i förväg tillfällig hemtjänst bör meddelas.
– Jag har valt att gå vidare med att titta på ersättningsnivån, för att det ska vara rimligt.
Socialstyrelsen har till i vår att göra klart utredningen. En förändring för sommarkommunerna sker alltså som tidigast nästa år.