Sommarhemtjänst är en utmaning för många sommarkommuner. Kommunal menar att situationen är allvarlig. Båstad är den kommun i landet med högst antal extra timmar hemtjänst på grund av sommarboende.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Antalet boende i Båstads kommun dubbleras nästan under sommaren. Många kustkommuner har enorma utmaningar med att hitta personal när äldre vill ha hemtjänst i sommarstugan. Foto: Joel Sund/SVT Nyheter

Utedass, ingen dusch och bilfria öar – stora utmaningar för hemtjänsten på sommaren

Publicerad

Kommuner som tvingas ta emot många äldre sommarboende har i flera år påpekat utmaningarna med att hitta hemtjänstpersonal. I år är inget undantag. Men efter nya larm i en rapport från SKR kan en förändring vara på gång.

Under många år har hemtjänstpersonal runt om i landet tvingats flytta sina semestrar, jobba övertid, ta hand om äldre i stugor på öar som enbart går att nå med båt, i ensliga hus längs svårkörda grusvägar och i enkla, trånga bostäder utan dusch.

– Vi ska ha vår egen semester och vi kanske inte får in några vikarier, så det blir ansträngt, säger Ulrica Malmberg, undersköterska i Båstads kommun och huvudskyddsombud i Kommunal.

Drivit på länge

I Sveriges kommuner och regioners kartläggning beskriver sommarkommunerna en besvärlig situation. Kommunerna har under flera år drivit på för att få högre ersättning och mer förberedelsetid för att kunna hantera äldre med stora vårdbehov.

– Vi vill att vår personal ska kunna ha semester som alla andra under den här perioden. Det gör att vi får lägga mycket tid och energi på rekrytering och att vi har en organisation som håller under hela den här perioden, säger Johan Olsson Swanstein (M), kommunstyrelsens ordförande i Båstad.

Sommarboende har rätt enligt lagen att få hemtjänst på den ort de väljer att befinna sig på, men en stor utmaning för kommunerna är att det inte finns lagstiftat om hur långt eller kort i förväg en sommargäst måste höra av sig.

Flest extratimmar i Sverige

Mellan juni och augusti 2023 hade Båstad över 3 000 timmar hemtjänst som berodde på tillfälliga hemtjänsttagare. Högst i landet, enligt SKR:s kartläggning.

Skyddsombudet Ulrica Malmberg känner att samhället under lång tid inte velat höra vad undersköterskorna har att säga.

– Det är inte klokt, det är katastrof, det är ingen som lyssnar på oss, säger hon.

Men saker kan vara på väg att förändras. Se mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.