Oderljunga skola kan fortsatt hålla öppet – något som välkomnas av såväl elever som lärare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På Oderljunga skola utanför Perstorp är det glass och glada miner som gäller. Under torsdagen kom det glädjande beskedet att skolan inte behöver stänga. Hör barnen berätta mer i klippet. Foto: Hanna Walfridsson/SVT

Efter nedläggningshotet – omdiskuterad landsbygdsskola i Perstorp får vara kvar

Publicerad

Trots hårda sparkrav i Perstorps kommun får den nedläggningshotade Oderljunga skola vara kvar. Ett högre statsbidrag ger kommunen nya pengar som gör det möjligt för skolan att leva vidare.

Flera av eleverna på skolan menar att de har känt sig oroliga över skolans framtid och att den senaste tiden präglats av mycket osäkerhet. Därmed var det en stor lättnad när det positiva beskedet kom.

– Man känner sig trygg här och man känner alla, säger Wilhelm Dockenfelt, som går i årskurs två.

Oderljunga skola kan fortsatt hålla öppet – något som välkomnas av såväl elever som lärare. Foto: Hanna Walfridsson/SVT

Starkt engagemang från barn och föräldrar

Wilhelms mamma, Emelie Dockenfelt, har de senaste månaderna engagerat sig starkt för att skolan ska få vara kvar. Bland annat tog hon initiativet att starta en namninsamling, som i somras nådde över 500 underskrifter.

– Nu kan jag kolla min son i ögonen och säga att jag har gjort allt jag kunnat för att behålla skolan och att den kommer finnas kvar, säger hon.

Samtidigt som de förändrade ekonomiska förutsättningarna gör det möjligt att behålla skolan, menar kommunstyrelsens ordförande Ronny Nilsson (S) att både barnens och föräldrarnas engagemang har haft betydelse.

– Politiken måste förhålla sig till den tuffa ekonomiska verkligheten, men självklart har medborgarengagemanget påverkat.

”Faran är inte över”

Skälet att just Oderljunga skola låg i riskzonen för en nedläggning är det låga elevantalet, där knappt häften av platserna är fyllda. På skolan, som sträcker sig från förskoleklass till årskurs fem, går sammanlagt 29 barn.

– Långsiktigt sett är faran inte över. Men under de kommande åren kommer det finnas goda förutsättningar för att kunna arbeta för att det ska bli fler elever här, säger Ronny Nilsson.

Emelie Dockenfelt hoppas att kommunen nu kommer att göra mer för att lyfta skolan, även för familjer som bor inne i tätorten.

– Nu är det upp till den politiska majoriteten att man omfamnar skolan och ser den som en resurs. Jag hoppas att de kommer visa att de vill bevara landsbygden, säger hon.

Hör elevernas reaktioner på beskedet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.