Drogproblematiken bland ungdomar i Perstorp går i vågor, enligt socialtjänsten.
Under våren identifierades fem-sex ungdomar som regelbundet använder tunga droger. Förra sommaren var det så många som ett tiotal ungdomar – och det i en kommun med bara 7000 invånare.
De senaste månaderna har flera ungdomar tvångsomhändertagits.
– Det handlar om kokain, amfetamin, tramadol, men inte så mycket alkohol. Och vi ser att det går lägre ner i åldrarna, alltifrån 13 år och uppåt, säger Jessika Nilsson, enhetschef på socialförvaltningen.
– I den här gruppen finns ungdomar som säljer narkotika för att finansiera sitt egen användning.
Oro inför ledigheten
Sommarmånaderna innebär stora utmaningar för socialtjänsten i och med att både skolan och fritids håller stängt. Många unga är sysslolösa.
Inför den här sommaren satsar därför kommunen på ett mobilt team – en grupp om fem vuxna personer som ska gå runt i samhället och möta ungdomarna där de håller till.
– Vi ska vara synliga och tillgängliga. Teamet ska hjälpa dem att hitta på saker och se alternativ, andra saker att göra. Många ungdomar har inga fritidsintressen, att säger Annelie Börjesdotter, chef för socialförvaltningen.
Polisen samverkar
Bakom idén och rekryteringen av det mobila teamet står rektorn på Centralskolan, Andreas Mårtensson, och Jessika Nilsson på socialtjänsten.
– Vi har en teamledare och fyra timanställda som kommer röra sig ute i samhället onsdag till och med söndag, både kvällar och nätter. Polisen är en samverkanspart, men teamledaren ska även försöka hitta samarbeten med olika föreningar, säger Annelie Börjesdotter.
Och initiativet välkomnas.
– Många vårdnadshavare oroas över vad som händer i Perstorp och tycker att det är bra att kommunen gör något, säger Jessika Nilsson.
Projektet startar vid midsommar och avrundas i augusti, och ska därefter utvärderas.