Håkan Kerrén, chef för akuten på Helsingborgs lasarett, och Vårdförbundets skyddsombud på akuten, Sören Nordh, är överens om att arbetsmiljön behöver förbättras. Foto: Erik Ragnar Danielsson/SVT

Facket slår larm: För mycket stress på akuten

Uppdaterad
Publicerad

I höst måste Helsingborgs lasarett visa hur man ska minska den höga arbetsbelastningen på akuten – annars hotar 50 000 kronor i vite. Det är Vårdförbundet som slagit larm: ”Ohållbart”.

Vårdförbundet har kartlagt arbetsbelastningen på akuten de senaste fem åren och ser att den har ökat. Ett skäl är enligt facket personalomsättningen. Under de undersökta åren har 66 sjuksköterskor slutat och lika många nyanställts.

– Det här innebär att kompetens försvinner och det kan påverka både arbetsmiljön och patientsäkerheten, säger Sören Nordh, Vårdförbundets skyddsombud på akuten.

Kris på akuten i Helsingborg

Det senaste året har övertiden på akuten dessutom ökat med 30 procent.

Arbetsmiljöverket hotar med vite

Det största skälet till den ökade arbetsbelastningen som facket pekar på är emellertid  bristen på vårdplatser.

– Patienter som är färdigbehandlade hos oss stannar på akuten och då får sjuksköterskorna dessutom ta hand om dem också. Det blir dubbelt arbete, säger han.

Nu höjer Arbetsmiljöverket tonen mot Helsingborgs lasarett. I höst vill man se en kartläggning av den höga arbetsbelastningen plus förslag på vad som kan göras åt den.

Annars hotar ett vite på 50 000 kronor.

Samarbete med facket och företagshälsan

Men det är inte första gången som Vårdförbundet slår larm om brister i arbetsmiljön på akuten och problemet med patienter som får ligga i akutens korridorer. Som värst övernattade upp emot 30 patienter.

Det är heller inte första gången som den här frågan utreds på begäran av Arbetsmiljöverket och även Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

Varför har det ändå inte blivit bättre?

– Vi jobbar med tron om att vi alltid kan göra det bättre, säger Håkan Kerrén, chef för akuten.

Vad talar för att ni mår målet, en bättre arbetsmiljö, den här gången?

– Jobbar vi tillsammans med fackliga organisationen och stöd av professionell verksamhet utifrån genom företagshälsovården, som vi ska göra nu, då kommer vi hitta bra lösningar. Sen var vi hamnar, det får vi se då, säger Håkan Kerrén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kris på akuten i Helsingborg

Mer i ämnet