Efter småskaliga försök – nu ska den förnybara kolen på allvar testas i produktionen på Höganäs AB. Foto: SVT

Förnybart kol ska minska utsläppen från metallpulverföretaget

Uppdaterad
Publicerad

Metallpulvertillverkaren Höganäs AB är ett av företagen i Skåne som släpper ut mest koldioxid. Men nu tas ett banbrytande steg mot en mer hållbar tillverkning – förnybar kol ska testas i fabriken.

Med drygt 165 000 ton förra året är Höganäs AB det företag som släpper ut näst mest koldioxid i Skåne.

Utsläppen minskade visserligen förra året, vilket delvis kan tillskrivas den minskade tillverkningen under pandemin. En annan del på minskad användning av fossila bränslen.

Klimat

– Globalt sett är våra utsläpp väldigt små för att vara en så stor pass tillverkare. Men sett till Skåne blir våra utsläpp stora. Men alldeles oavsett proportioner så måste vi minska utsläppen, säger Catharina Nordeman, hållbarhetschef på Höganäs AB.

Fossilt kol är boven

Den stora utsläppsboven är det fossila kolet som används för att framställa metallpulver.

Kolet har till uppgift att plocka syret från järnmalmen. Restprodukten är stora mängder koldioxid.

– Den här processen är vår största utsläppskälla, säger Catharina Nordeman.

Under flera år har Höganäs AB, i samarbete med Luleå tekniska universitet, forskat på att ersätta det fossila kolet med biobaserad kol i produktionen.

Och du tas nästa steg i den satsningen.

Satsar på förnybar kol

Under en månads tid ska 20 procent av det fossila kolet ersätts med förnybar kol i tillverkningen. Om det fungerar skulle det motsvara en minskning av koldioxidutsläppen med 29 000 ton per år.

– Vi har gjort småskaliga tester och det fungerar. Nu skalar vi upp det till produktionsstorlek, säger Catharina Nordeman.

Men det saknas inte utmaningar. Biokolet behöver förbehandlas under några månader innan det kan användas. Ett område på fabriksområdet har förberetts för att ta emot råvaran.

Först nästa sommar kan biokolet börja testas skarpt.

– Vår största utmaning är att få biokolets egenskaper att närma sig fossilt kol. Biokolet är mycket mer poröst. Det krävs några stora steg till för att byta ut allt kol i tillverkningen, säger Ryan Robinson, utvecklingsingenjör.

Det här gör Höganäs AB

Den största delen av metallpulvret som Höganäs AB producerar går till tillverkning av komponenter inom bilindustrin.

Bolaget tillverkar två olika huvudtyper av järnpulver: svamppulver och vattenatomiserat pulver. Svamppulvret, som pressas till bland annat stötdämpardelar, utvinns ur järnmalm.

Detta ingår i siffrorna

I systemet med utsläppsrätter ingår i nuläget endast fossila bränslen. Alla utsläpp omräknas till koldioxidekvivalenter. Koldioxidekvivalenter är ett mått på utsläpp av växthusgaser som tar hänsyn till att olika sådana gaser har olika förmåga att bidra till klimatpåverkan.

När man uttrycker utsläppen av en viss växthusgas i koldioxidekvivalenter anger man hur mycket koldioxid det motsvarar för att ge samma verkan på klimatet. Metan bidrar cirka 25 gånger mer till växthuseffekten än koldioxid, och ett metanutsläpp på 1 ton motsvarar därför 25 ton koldioxidekvivalenter.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet