Betskörden i år ser ut att bli normalstor och nu börjar betkampanjen på Örtofta sockerbruk. 600 lastbilar per dygn levererar sockerbetorna som förädlas till socker.
– Det är en processindustri och det går åt mycket energi. Vi är en stor producerande enhet även med europeiska mått och det är klart att då hänger utsläppen med, säger Olof Dahlgren fabrikschef på Örtofta sockerbruk.
Fossilfri ånga från 2022
Betkampanjen har precis börjat och pågår till januari. Betorna strimlas, rengörs, kokas till råsaft som sen reduceras i flera steg till socker. Det är en mycket energikrävande process som här görs med naturgas och en liten andel egenproducerad biogas.
Örtofta sockerburk låg 2020 på tredje plats i Skåne vad gäller koldioxidutsläpp enligt nya siffror från Naturvårdsverket. Anläggningen släppte förra året ut 106 000 ton koldioxid.
– Det är nånting vi jobbar på. Vårt nästa steg är den här ångledningen från kraftvärmeverket här i Örtofta som ska förse oss med fossilfri ånga från och med hösten 2022. Då kommer 25 procent av vår energi vara fossifri ånga, säger Olof Dahlgren.
Under hösten ska en rörledning byggas mellan Örtofta sockerbruk och Kraftringens värmeverk till en kostnad av cirka 80 miljoner kronor.
Detta ingår i siffrorna
I systemet med utsläppsrätter ingår i nuläget endast fossila bränslen. Alla utsläpp omräknas till koldioxidekvivalenter. Koldioxidekvivalenter är ett mått på utsläpp av växthusgaser som tar hänsyn till att olika sådana gaser har olika förmåga att bidra till klimatpåverkan.
När man uttrycker utsläppen av en viss växthusgas i koldioxidekvivalenter anger man hur mycket koldioxid det motsvarar för att ge samma verkan på klimatet. Metan bidrar cirka 25 gånger mer till växthuseffekten än koldioxid, och ett metanutsläpp på 1 ton motsvarar därför 25 ton koldioxidekvivalenter.
Källa: Naturvårdsverket