I Sysavs sopförbränningsanläggning bränns restsopor från företag och hushåll i 14 skånska kommuner. Soporna blir el samt fjärrvärme åt stora delar av hushållen i Malmö och Burlöv.
Och trots att sopförbränningen gör Sysav till den värsta utsläpparen av koldioxid i Skåne, är det bättre att bränna soporna än att lägga dem på soptippar, menar man på Sysav.
– Energiåtervinning är trots allt ett bättre alternativ än att lägga soporna i en deponi där de till slut blir metangas – en ännu värre växthusgas än koldioxid, säger Peter Engström, VD på Sysyav.
Plastanvändningen ökar
All förbränning orsakar koldioxidutsläpp. Men det är koldoixiden från fossila material, framförallt plast, som Sysav skulle vilja slippa se i restsoprorna.
Plasten finns i restsopor från både industrin och hushållen.
– Enligt Naturvårdsverkets siffror ökar vår användning av plast med 30 kilo per person varje år och det blir ju avfall till slut, säger Rustan Nilsson, Miljöpedagog på Sysyav.
Men trots att skåningarna blir bättre på att sortera sina sopor, ökar utsläppen av koldioxid från fossilt avfall. Det beror bland annat på att vi blir fler och att klimatet varierar – ju kallare vintrar, desto mer sopor bränns för att producera fjärrvärme.
Och när mängden skånska restsopor minskar, ökar importen av sopor från andra länder. Ungefär tio procent av de sopor som bränns på Sysav importeras.
Sopor från Europa
Peter Engström menar att det är miljömässigt bättre att soporna transporteras genom Europa till Malmö för förbränning, än att det hamnar på en soptipp nånstans.
– Ute i Europa har man inte de utbyggda fjärrvärmenäten som vi har. Och att lägga det på deponi innebär en högre koldioxidbelastning någon annanstans i världen, säger Peter Engström.
Enligt Peter Engström försvinner fem procent av koldioxidbesparingen av att transportera hit soporna.
– Totalt sätt blir utsläppen ändå mindre om vi bränner soporna här.
Utsläpp koldioxid
2019 släppte Sysav ut 608 996 ton koldioxid, varav 254 880 ton från fossilt metarial (främst plast). Det är en ökning med omkring 100 000 ton på tio år. År 2009 släpptes 507 162 ton ut, varav 152 149 ton från fossilt avfall.
Den övriga koldioxiden kommer från så kallat biogent material som anses koldioxidneutralt.
Källa: Naturvårdverket