Beskedet: Vellinge får bygga två mil lång skyddsvall

Uppdaterad
Publicerad

Vellinge kommuns 21 kilometer vall och mur runt Falsterbonäset får klartecken att byggas – förutsatt att vissa miljökrav uppfylls. Det meddelade Mark- och miljööverdomstolen, MÖD, på fredagen.

Domstolen håller fast vid det tidigare beviljade tillståndet för översvämningsskydd på Falsterbonäset. I fredagens dom skärps dock kraven på hur höga föroreningshalter de massor som ska användas för att anlägga vallen, får innehålla.

Kravet på att kommunen ska inrätta ett nytt naturreservat, tas bort.

Klimatförändringar i Skåne

Vallen ska till stor del anläggas inom områden som har mycket höga naturvärden. För att begränsa påverkan på miljön, har domstolen skärpt kraven på hur höga halter av skadliga ämnen som tillåts i de massor som ska tillföras områdena.

– Med dessa skärpta krav på massornas renhet bedömer vi att den långsiktiga påverkan på naturvärdena blir obetydlig. Det finns då inte skäl att kräva att kommunen ska inrätta ett nytt naturreservat som kompensation för förlorade naturvärden, säger hovrättsrådet Ralf Järtelius i ett pressmeddelande.

Foto: Vellinge kommun

Bakgrund

Den 7 maj 2020 fattade Mark- och miljödomstolen beslutet att Vellinge kommun får bygga skyddet mot höga havsnivåer.

Beslutet överklagades av flera olika parter, däribland Länsstyrelsen. Länsstyrelsen ansåg att vissa sträckor av det inre skyddet gör för stort intrång på naturskyddet. Även Vellinge kommun överklagade domen. Anledningen var att kommunen fått avslag på ett par punkter, till exempel en kortare sträcka i norra Ljunghusen.

Efter vårens huvudförhandling i Mark- och miljööverdomstolen meddelade domstolen på fredagen att Velllinge kommun får bygga skyddsvallen under förutsättning att vallens påverkan på miljön begränsas.

Oklart om domen överklagas

Dagens dom kan överklagas till Högsta domstolen men om Länsstyrelsen kommer att göra det är ännu oklart.

– Vi är väldigt glada över att det nu ställs strängare krav på vad jordmaterialet i vallarna ska bestå av. Däremot beklagar vi att domstolen tagit bort den stora kompensationsytan (naturreservatet), säger Maria Nitare, tf enhetschef vid Länsstyrelsens vattenenhet.

Hör de boendes kritik mot vallen:

Falsterbonäsets framtid

Falsterbonäset är låglänt och riskerar att drabbas av översvämningar vid höga vattenstånd i omgivande Öresund och Östersjön. Genom den tillståndsansökan som prövas i målet söker Vellinge kommun tillstånd till att anlägga ett översvämningsskydd för Falsterbohalvön.

Översvämningsskyddet syftar till att skydda boende, verksamheter, sammanhållen bebyggelse och kommunal infrastruktur från översvämning.

Skyddet är dimensionerat för hur förhållandena bedöms vara år 2065 och utformat som ett ca 18 km långt skydd i form av en vall eller mur.

Källa: Mark- och miljööverdomstolen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatförändringar i Skåne

Mer i ämnet