En metallställning med ett cylinderformat plaströr fyllt med vatten står ovanför vallen. Varannan minut släpper den två liter vatten på vallen.
– Det är en vågsimulator som simulerar att vågen slår in på vallen. Då får vi en erosionshåla som vi sen mäter djupet på. I Sverige är detta ny vetenskap kan man säga, säger Björn Almström, kustingenjör vid Lunds Universitet.
40 meter lång prototyp
Forskarna har byggt en 40 meter lång prototypvall med fyra olika typer av växlighet som kommer att finnas på vallen som ska byggas runt Falsterbonäset. Sedan gör de splash-testet 50 gånger på samma punkt i de olika växttyperna.
– När vi vet vilka förhållanden vallen klarar av, så vet man när det kommer en kraftig storm om det är fara å färde eller om det är lugnt. Om det är en kraftig storm så kanske man måste förstärka vallen där det behövs eller kanske till och med evakuera boende innanför vallen, säger Björn Almström.
Ska ge bättre bedömningar av vattenskador
Totalt ska 21 kilometer översvämningsskydd byggas runt näset. Tre fjärdedelar ska vara vallar med vegetation som finns i området.
– Vi söker kunskap om vad vallen faktiskt tål. Vilka stormar kommer den tåla och vilka kommer den inte att tåla, säger Björn Almström.