Två förstagångsväljare, en ung man och en ung kvinna, som ska rösta i EU-valet den 9 juni 2024

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förstagångsväljare och gymnasieelever i Helsingborg om betydelsen av att unga röstar i EU-valet den 9 juni 2024. Foto: Joel Sund/SVT Nyheter

Förstagångsväljare i Helsingborg om att få rösta i EU-valet: ”Känns läskigt”

Publicerad

Trots lågt valdeltagande bland unga historiskt är det många som nu ser fram emot att få göra sina röster hörda i EU-valet den 9 juni. Hundratusentals har chansen att rösta för första gången.

I det senaste EU-valet, 2019, var valdeltagandet bland svenskarna lägst i åldersgruppen 18–29 år. Men trots svårigheter att engagera unga i EU-valet är det många som brinner för möjligheten att påverka och att få rösta för första gången.

– Det känns lite läskigt, men det är helt klart spännande. Att få göra en liten skillnad, det gör ändå en röst, säger förstagångsväljaren Neféli Öberg, gymnasieelev i Helsingborg.

EU-val 2024

”Känns jättebra”

200 000 unga har den 9 juni chansen att göra sina röster hörda i ett val för första gången någonsin. Ytterligare 260 000 hade möjlighet att rösta i riksdagsvalet senast, men har nu också chansen att rösta i sitt första EU-val.

– Det känns jättebra faktiskt, att ge sin röst och ha åsikt om vad man vill ha och tycker, säger förstagångsväljaren Samir Amin, gymnasieelev i Helsingborg.

I klippet ovan berättar eleverna om betydelsen av att förstagångsväljare går och röstar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet