Helsingborgs kommun har nu gått in och städat upp på tomten som är invaderad av råttor – och det är en ovanlig tvångsåtgärd. Men grannarna är kritiska till hur staden hanterat problemet.
Nu är alla soptunnor som den 60-åriga fastighetsägaren själv satt ut på sin tomt slängda, skräpet bortstädat och råttfällor utsatta. Kommunen har också beställt nya godkända sopkärl. Detta gjorde kommunen tillsammans med Anticimex under onsdagsmorgonen. Det är en ovanlig åtgärd.
”Akuta problem”
– Dessa problem är så pass akuta och allvarliga så att kommunen har möjlighet att gå in med tvångmedel när det är en sådan uppbar olägenhet för medborgarna, säger Anders Lundström (KD), ordförande i miljönämnden.
Även om många grannar är lättade över att kommunen ingripit för att få bort råttorna, så är man kritisk till hur kommunen hanterat problemet.
– Det är väldigt skönt att vi har fått uppstädat på tomten nu, och att det gick så snabbt. För det är vi inte vana vid annars från kommunens sida, säger Bo Larsson, ordförande i grannfastighetens bostadsrättförening.
Lars Eric Johansson, även han aktiv i grannfastighetens bostadsrättsförening, säger:
– Jag tycker att det är skandalöst. Vi har ju skickat upprepande skivelser och bilder till förvaltningen. Katastrof, enkelt ord.
”Fastighetsägarens ansvar”
Lena Åkesson, avdelningschef på miljlförvaltningen säger att de har arbetat länge med ärendet, men att lagar och regler gör att det tar tid.
– Det är fastighetsägarens ansvar. Kommunen kan inte gå in på privata fastigheter så fort någon ringer, kan har vi varken möjlighet eller lov att göra, säger hon.
Enligt de handlingar som SVT Nyheter Helsingborg har, visar tydligt att grannar har försökt påtala problemet med just råttor ända sedan 2013. I oktober det året kom det första klagomålet in till kommunen. Sopor på marken och råttor, löd klagomålet då.
Och så har det fortsatt. Klagomål om råttor kommer in till kommunen flera gånger under 2014 och 2015.
Kommunen misslyckades med brev
Det är januari 2014. Helsingborgs miljönämnd beslutar att den 60-åriga fastighetsägaren måste rensa upp sin tomt på sopor, beställa sophämtning som är anpassat för hushållet.
60-åringen svarade aldrig på kommunens brev.
Men nämnden skickade brevet till mannen i flera omgångar, via olika delgivningar. Det dröjde fram till juni innan brevet kunde nå mannen, som då befann sig i det aktuella huset.
I ett dokument kan man följa de problem som polisen hade då de skulle delge mannen beslutet.
Det finns ingen adress, felsignal på två mobiltelefonnummer, han finns inte i några kontrollerade register.
Ingenting hände.
Råttor i ventilationshål
Den 60-åriga mannen har därefter satt ut egna soptunnor som han själv tömmer – enligt uppgift någon gång i månaden.
Men miljönämnden fortsätter att få in flera klagomål om råttor kring huset på Hövitsmansgatan. Grannar beskrev problem med råttor som smet in genom ventilationshål i grannhusen.
Idag agerade kommunen mot fastigheten.
Varför har det tagit såhär lång tid?
– Det har varit svårt att nå fastighetsägaren. Sen måste vi som myndighet följa de lagar som finns, och det kan ta tid, säger Lena Åkesson på miljöförvaltningen.
Vill ha tillbaka sina soptunnor
Men grannen Bo Larsson är besviken.
– Det är fantastiskt att media finns. Tre timmar efter ert besök börjar det hända saker här. Det är synd att det ska behövas, säger han.
Mannen själv ställer sig undrande till åtgärden. Han vill inte ställa upp på intervju men pratar med SVT Nyheter när vi besöker honom i fastigheten.
– Jag har redan påbörjat en städning här och röjt upp på tomten. Jag undrar var mina soptunnor är, dem vill jag ha tillbaka. Där i har jag sortering, säger han.
Nu får han en ny chans att hålla råttorna borta.
– Skulle det vara så att fastighetsägaren fortsätter att missköta sig så kan man via hyresnämnden tvångförvalta huset. Men det är ett steg längre fram, säger Anders Lundström.
LAGEN
Miljönämnden är tillsynsmyndighet över bostäder och kan utöva tillsyn i form av inspektioner, mätningar och dokumentgranskning.
Om det behövs för att skydda människors hälsa eller miljö får miljönämnden meddela förelägganden och förbud riktade mot fastighetsägaren.
Fastighetsägare ska vidta de åtgärder som skäligen kan krävas för att hindra uppkomsten av eller undanröja olägenheter för människors hälsa.