Trots att han sparade in på elen och stängde av varmvattnet blev elräkningarna för höga.
– Det kommer kännas instängt, säger Christer Lindeblad.
Tidigare i somras fattade han beslut om att sälja huset och flytta till en lägenhet i stället. Hans elräkning för juni månad låg på 700 kronor. Enligt honom själv hade den legat på 3000 – 4000 kronor om han inte stängt av varmvattnet och snålat in på elen genom att till exempel stänga av frysen.
Ohållbart redan i vintras
SVT Nyheter Helsingborg har tidigare berättat om Christer Lindblads olika försök att hålla elräkningen nere. När SVT besökte Christer i december förra året hade han stängt av varmvattnet. Hör honom berätta om den redan ohållbara situationen då.
ELPRISERNA
Sverige består av fyra elområden
Under 2022 har det varit höga spotpriser på el i Sverige och det har varit fortsatt stora prisskillnader mellan Sveriges fyra elområden. Just nu handlas elen för kommande vinterhalvår till spotpriser som ligger två till fyra gånger högre än priserna förra vinterhalvåret.
Pris
Spotpriser i de 4 områdena kommande vinterhalvår* (förra vinterhalvåret inom parantes)
SE1: 75 öre/kwh (35,68 öre/kwh)
SE2: 75 öre/kwh (35,68 öre/kwh)
SE3: 396 öre/kwh (106,85 öre/kwh)
SE4: 509 öre/kwh (122,43 öre/kwh)
* Snittpriser för vinterhalvåret, oktober-mars, räknat utifrån terminspriset på Nasdaq den 24 augusti 2022. Obs att detta inte är slutpris till kund utan som användare tillkommer elleverantörens påslag, kostnad för elcertifikat, elhandlarens övriga rörliga kostnader, eventuellt en års- eller månadsavgift samt moms.
Elförbrukning
Lägenhet: Normal energiförbrukning för en mindre lägenhet är ca 2000 kWh/år och en större bostad använder ca 5000 kWh/år. Schablonvärdena gäller bostäder som inte använder el för uppvärmning.
Hus: Normal energiförbrukning för en villa är ca 20.000 kWh/år. Om du har fjärrvärme eller värmer huset på annat sätt än med el är en normal elanvändning ca 5000 kWh/år.
(Källa: SCB)