Peter Fausö, Försäkringskassan. Foto: SVT

Försäkringskassan: ”Samverkan stoppar brott mot välfärden”

Uppdaterad
Publicerad

Underhållsstöd och bostadsbidrag – det är de vanligaste bidragen som Försäkringskassan sätter stopp för efter tips från polisen.

– All samverkan mellan myndigheter är viktig. Det handlar om att hjälpas åt för att sätta stopp för brott mot välfärden. Där är olika myndigheter beroende av varandra, säger Peter Fausö, områdeschef för kontrollverksamheten på Försäkringskassan i Skåne.

Polisen och Försäkringskassan har sedan många år haft möjlighet att samverka vid misstankar om bidragsbrott. Polisen rapporterar vad de ser ute på fältet. Försäkringskassan utreder och fattar beslut i varje ärende.

Samarbetet olika tätt

Hur väl samarbetet fungerar varierar mellan olika områden och olika tjänstmän.

– Det handlar också om vad det är för typ av område och vilka utmaningar som finns där. I storstadsområden är behoven av samverkan större. På mindre orter är den också viktig, men där kan problemen vara av annan karaktär, säger Peter Fausö.

Under förra året kunde Försäkringskassan i Skåne – enbart efter information från polisen – sätta stopp för bidragsutbetalningar som kunde ha kostat staten 9,6 miljoner kronor, om de hade fått fortgå.

– Det är en uppskattning vi gör på ersättning som skulle ha betalats ut om vi inte stoppat den. I normalfallet räknar vi så länge som det aktuella beslutet gäller, säger Martin Åberg vid Försäkringskassans kontrollavdelning i Skåne.

Därtill krävde myndigheten – också efter tips från polisen – tillbaka nära en miljon kronor i skadestånd från skåningar som fått bidrag på fel grunder.

Fel bostadsadress vanligt

Det är dock betydligt mindre än vad myndigheten krävde tillbaka under 2016. Då uppgick skadeståndskraven till drygt fyra miljoner kronor. Variationerna beror på vilken typ av förmåner det fuskas med. Fusk med assistansersättning kan exempelvis snabbt sticka i väg i stora summor.

– Vi har över 40 olika förmåner som betalas ut, men i dessa sammanhangen handlar en hyfsat stor del om underhållsstöd och bostadsbidrag, säger Peter Fausö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.