• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Joakim Sandberg (M), ordförande i bygg- och miljönämnden i Åstorp, står på platsen där ett företag för flera år sedan lämnade miljöfarligt avfall. Gifterna har nu täckts med ny grönska.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under den gröna ytan på kullen i Åstorp finns en inkapslad hög med jord, blandad med miljöfarliga ämnen. Miljönämndens ordförande, Joakim Sandberg (M), berättar i klippet om dumpningen som kostade kommunen många miljoner. Foto: Josefine Krischausky/SVT

Här är idyllen som döljer en miljöskandal i Åstorp

Publicerad

På utsidan: En idyllisk backe med grönska och blommor i utkanten av Skåne. På insidan: En förorenad jordhög, en av de värsta miljöskandalerna under 2000-talet i nordvästra Skåne – och som kostat kommunen närmare 60 miljoner kronor.

Allt tog sin början runt 2006. Ett företag erbjöd sig att bygga en bullervall åt Åstorps kommun. Det skulle inte kosta något, tvärtom skulle kommunen få pengar av företaget.

Låter det för bra för att vara sant? Det var det. Istället dumpade företaget giftig rötslam och stora mängder natriumsulfat i jordhögen. Sedan gick de i konkurs. En polisanmälan ledde ingenstans, företagets pengar var slut.

Se hur det tidigare såg ut på platsen i klippet ovan.

Idag: En idyllisk kulle

Politisk oenighet om hur de förorenade massorna skulle tas om hand försenade processen med att stoppa utsläppen i miljön.

Men idag är den tänkta vallen en kulle i utkanten av Åstorp, idylliskt täckt av grönska och blommor i ett område med promenadstigar.

Fast skenet bedrar. Ett par meter ner i kullen finns något som är långt ifrån en idyll. Jordmassorna med de miljöfarliga ämnena är inbäddade i isolerande dukar både under och över, och ingen får lov att gräva i den med risk för att det går hål i duken.

Blev dyrt för kommunen

Intill kullen ligger en vattendamm där miljöförvaltningen med jämna mellanrum tar prover för att kolla om det läcker. Än så länge har det inte gjort det.

Och kommunens slutnota för att ta hand om den tänkta vallen?

– Den hamnade på mellan 55 och 60 miljoner kronor, säger Joakim Sandberg (M), ordförande i bygg- och miljönämnden i Åstorp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.