Projektet drog igång för ett år sedan. Målet var att halvera matsvinnet i stadens alla skolor: förskoleklass upp till och med gymnasiet. Dessutom skulle menyerna anpassas så att klimatpåverkan minskade med 25 procent, jämfört med 2017.
– Det har gått väldigt bra, vi har nått klimatmålet och nästan klarat att halvera matsvinnet, konstaterar projektledare Cecilia Larsson.
Matsvinnet har minskat med 40 procent, och projektet förlängs till sommaren för att nå ända fram.
Omräknat innebär en halvering att max 37,5 gram mat per dag och elev får slängas, i dagsläget ligger skolorna på 45 gram.
– Det vi lärt oss är att väldigt många faktorer spelar roll för att minska svinnet, det handlar om att kökspersonalen tar hand om rester från köket, att matsalsupplevelsen inte är stressig för de ätande, att köket får information om hur många elever som faktiskt är frånvarande varje dag och till exempel en sådan sak som att det finns smakskedar utplacerade, berättar Cecilila Larsson.
I varje skolmatsal återrapporteras nu även direkt till eleverna hur mycket mat som slängs på daglig basis.
Bytt ut nötköttet
Eleverna har även upplevt en annan uppsättning råvaror under året. Viktigast för att minska klimatpåverkan har varit att byta ut nötköttet.
– Det handlar mycket om att lära känna sin egen skola och vad eleverna gillar och inte, berättar kökschefen Sanne Nilsson som idag serverar vegetarisk lasagne på Högastensskolan.
I projektets slutfas ska nu även all data man samlat in analyseras för att hitta strukturer för att ytterligare minska svinnet.
– Vilka råvaror, vilka recept och vilka dagar har vi mest svinn till exempel. Vi vill planera bort svinnet i större utsträckning, säger Cecilia Larsson.
Matsvinnet
I Helsingborg slängdes 2017 totalt 240 ton mat i de kommunala förskolorna och skolorna upp till och med gymnasiet.
För att nå målet ska vikten på svinnet ned till 120 ton/år.
Omräknat innebär det ett minskat svinn från 77 gram till 37,5 gram per tallrik och dag.
Det finns tre typer av svinn (som alla ingår i statistiken ovan): tallrikssvinn, serveringssvinn och tillagningssvinn.
I Helsingborg utgör tallrikssvinnet den största delen, alltså det som slängs av de ätande sedan man lagt upp mat.