Högstadieskolorna i Helsingborg går över till distansundervisning

Uppdaterad
Publicerad

Från och med tisdagen kommer årskurs 7-9 i Helsingborg ha distansundervisning de sista dagarna innan jullovet. Anledningen är att Skånes smittskyddsläkare bedömer att det är lämpligt, med anledning av den stora spridningen av Covid-19 i kommunen.

Förra veckan rapporterade SVT att Lärarförbundet i Helsingborg efterlyste att stadens grundskoleelver skulle skickas hem innan jullovet med anledningen av den stora smittspridningen av Covid-19. Vid det laget hade gymnasieskolorna redan haft sin utbildning på distans i en vecka efter ett regeringsbeslut.

Att ha terminens sista vecka på distans även för högstadiet var något som kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson (M) också önskade, men kommunen behövde vänta in en rekommendation från Skånes smittskyddsläkare för att ha lagstöd till en sådan åtgärd.

Gäller dagarna innan jullovet

Nu har man fått precis en sådan rekommendation. Smittskyddsläkaren i Skåne bedömer att det är lämpligt att högstadieskolorna har distansundervisning de sista fyra dagarna innan stadens skolor tar jullov den 18 december.

På söndagens fattade därför Helsingborgs utbildningsdirektör Tony Mufic beslutet att göra så.

Vissa verksamheter undantagna

Precis som på gymnasierna finns det fortfarande utrymme för undantag. Grundsärskolan kommer fortsätta ha undervisning på plats på skolorna och varje rektor kan göra en individuell bedömning om en viss elev är i behov av extra stöd.

– Skolan fyller en viktig samhällsfunktion och våra pedagoger har gjort en stor insats under hela pandemin. Att övergå till distansundervisning är inte det som är bäst ur barnperspektivet. Orsaken till att den kommunala grundskolans högstadium går över till distansundervisning är att Smittskydd Skåne uttryckt att det är en lämplig åtgärd, säger Maria Winberg Nordström (L), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.