Den dömda Landskronakvinnan tog med sin son till IS – i tre år uppehöll de sig i IS-kontrollerade områden i Syrien och ungefär lika länge i kurdiska fånglägren al-Hol och al-Roj. Foto: Polisens förundersökning/AFP

Hovrätten slår fast: Utpekade IS-kvinnan döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Den utpekade IS-kvinnan från Landskrona döms även i hovrätten till fängelse för grov egenmäktighet med barn efter att ha tagit sitt då tvååriga barn till terrorgruppen IS, mot barnets pappas vilja.

Sommaren 2014 lämnade kvinnan och hennes då tvåårige son Sverige. Pojkens pappa hade godkänt en veckas semester i Turkiet, men ganska snart väcktes hans misstankar om att hans exfru och son inte tänkte återvända.

Först hösten 2020 fick pappan återse sin son igen, då kvinnan och sonen landade på Arlanda. Under tiden hade de varit hos terrorgruppen IS samt i kurdiska fångläger, de ökända lägren al-Hol och aj-Roj i Syrien.

”Tillfångatagen”

Kvinnan åtalades för grov egenmäktighet med barn, ett brott som innebär att någon medvetet undanhåller ett barn från dess vårdnadshavare. Själv menar kvinnan att hon under en livskris bara skulle besöka Syrien tillfälligt men att hon togs tillfånga av terrorgruppen. Men det trodde inte Lunds tingsrätt på som dömde kvinnan till tre års fängelse.

Maxstraffet för grov egenmäktighet med barn är fyra år men Lunds tingsrätt menade att de cirka tre år som kvinnan och sonen tillbringade i kurdiska fångläger inte räknades in i brottet, då kvinnan då svårligen kunde påverka sin situation därifrån.

Domen överklagades av alla parter.

Hovrätten dömer kvinnan

Nu har Hovrätten över Skåne och Blekinge slagit fast: Kvinnan är skyldig till grov egenmäktighet med barn och ska få tre års fängelse.

– Hon har ryckt upp honom från en invand miljö och tagit honom till en krigshärd där all kontakt med pappan har avskurits, säger rättens ordförande Anna Graninger.

I sin dom skriver rättens ledamöter att den nya bevisning som åklagaren presenterade under hovrättsförhandlingarna har styrkt gärningspåståendet. Bland annat menar man att tömningen av kvinnans facebookkonto visat att hon var medveten om situationen i Syrien när hon åkte, något hon förnekat i förhör.

Brottet pågick tills hon fångades av kurderna

Precis som tingsrätten menar hovrätten att enbart tiden som kvinnan tillbringade i IS-kontrollerat område ska räknas som brottstid. Tiden som hon befann sig i kurdisk fångenskap anser inte hovrätten det bevisat att hon hade möjlighet att påverka sin situation och återförena pojken med sin pappa.

– För att man ska dömas för egenmäktighet med barn så måste man ha en reell förmåga att påverka sin situation. Hon hade inte en sådan möjlighet i praktiken utan det var en teoretisk möjlighet, säger Anna Graninger.

Domen överklagas

Kvinnan kommer att överklaga domen.

– Jag är mycket besviken och förvånad att man inte tar tills sig av vad expertvittnena har förklarat, säger kvinnans advokat Lars Kruse. Den motbevisning vi har anfört, bland annat i form av en amerikansk terroristexpert som är kanske den främsta i världen när det gäller före detta IS-kvinnor, har man helt bortsett från.

– Man dömer min klient på delar av ett facebookinnehåll som är åtta år gammalt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.