Christina Ljungqvists hund Ozzy blev biten av en huggorm i Båstad och fick läggas in. Bilden på huggormen är en arkivbild. Foto: Privat/TT

Hunden Ozzy blev biten av huggorm: ”Fick ligga på sjukhus i en vecka”

Publicerad

Christina Ljungqvist var för några veckor sedan ute på promenad i Malen i Båstad med sin hund Ozzy när han plötsligt skrek till. Det visade sig att han blivit biten av en huggorm.

– Tungan vad nio nummer för stor, han var ursvullen och hade svårt att andas.

Christina Ljungqvist hade satt sig vid grillplatsen i Malen i Båstad när händelsen inträffade.

– Min hund stod framför mig och skrek till. Då såg jag en svart huggorm två decimeter från min egen fot, säger hon.

Först verkade hunden Ozzy lugn och hon tänkte att ingenting hade hänt.

– Vi gick en bit och sen föll han ihop. Då blev det väldigt bråttom att åka till djursjukhuset och få serum och kortison, säger hon.

Blev inlagd efter huggormsbettet

Ozzy fick vara inlagd i en vecka och och fick starka mediciner. Någon vecka senare blev även hennes barnbarn biten av en orm i foten vid omklädningsrummet i samma område.

– De fick åka till sjukhuset i Helsingborg men han hade tur. Ormen hade bitit utan att det kommit något gift. Men man såg ett stort bett på foten, säger hon.

Vill se varningsskyltar

Både Ozzy och barnbarnet mår nu bra men Christina Ljungqvist vill att kommunen ska varna för huggormar i området.

– Jag tycker de ska sätta upp skyltar för att varna om det. Det finns dessutom en lekplats vid bryggan och det kan gå blixtsnabbt, säger hon.

Men detta är inte aktuellt för Båstad kommun.

– Jag tror inte det ger så mycket för man vet inte exakt var ormen finns, säger Johan Mårtensson, natur- och skogsförvaltare Båstad kommun.

huggorm i mossan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad gör man om man blir huggormsbiten? I klippet svarar läkaren Erik Lindeman på tre frågor om ormar. Foto: Pontus Lundahl/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.