En bild på Bo Norrving

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foreign Accent Syndrome är en del av diagnosen funktionell neurologisk symptomstörning – hör professorn Bo Norrving förklara vad det är och om man kan bli botad i klippet ovan. Foto: Anna Simonsson/SVT

Kan man verkligen förlora sin ursprungsdialekt? – professorn förklarar foreign accent syndrome

Publicerad

Är det verkligen möjligt att vakna upp en dag med en helt annan dialekt? Bo Norrving, professor vid Lunds universitet, förklarar den sällsynta sjukdomen foreign accent syndrome och om det går att bota.

Bo Norrving har arbetat inom neurologin i 50 år och är en av de ledande neurologerna i landet och internationellt.

En av de sjukdomar som Bo Norrving har studerat är foreign accent syndrome, FAS, en ovanlig sjukdom som påverkar talet och gör att man talar med en främmande dialekt.

Även om FAS är sällsynt, med endast omkring 100 kända fall i Sverige, är den en del av en större grupp av sjukdomar som kallas funktionell neurologisk symptomstörning. Denna övergripande diagnos är betydligt vanligare och drabbar tusentals människor varje år.

– Vad detta beror på exakt vet vi inte ännu, men vi vet att det är en riktig sjukdom.

Professorn: ”Den mest missförstådda sjukdomen”

Foreign accent syndrome är, enligt Bo Norrving, den mest missförstådda sjukdom vi ser idag i Sverige. Det finns ett mycket stort behov av ökad kunskap och uppmärksamhet, menar han.

– Det är väldigt vanligt att det blir misstag inom vården i handläggningen, man känner inte igen det från början. Det kan i sin tur leda till att hela utläggningen fördröjs.

Hur påverkar det patienter?

– Det värsta är att patienten blir missförstådd, att man tror att det är fejkat av såväl närstående som sjukvården.

I framtiden hoppas Bo Norrving se en ökad kunskap kring sjukdomstillståndet inom såväl läkarkåren, utbildningar men också från Socialstyrelsen.

– Jag tycker det är dags att uppmärksamma detta. Patienter kan ta väldig allvarlig skada av att bli missförstådd och feldiagnosticerad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.