Bo Norrving har arbetat inom neurologin i 50 år och är en av de ledande neurologerna i landet och internationellt.
En av de sjukdomar som Bo Norrving har studerat är foreign accent syndrome, FAS, en ovanlig sjukdom som påverkar talet och gör att man talar med en främmande dialekt.
Även om FAS är sällsynt, med endast omkring 100 kända fall i Sverige, är den en del av en större grupp av sjukdomar som kallas funktionell neurologisk symptomstörning. Denna övergripande diagnos är betydligt vanligare och drabbar tusentals människor varje år.
– Vad detta beror på exakt vet vi inte ännu, men vi vet att det är en riktig sjukdom.
Professorn: ”Den mest missförstådda sjukdomen”
Foreign accent syndrome är, enligt Bo Norrving, den mest missförstådda sjukdom vi ser idag i Sverige. Det finns ett mycket stort behov av ökad kunskap och uppmärksamhet, menar han.
– Det är väldigt vanligt att det blir misstag inom vården i handläggningen, man känner inte igen det från början. Det kan i sin tur leda till att hela utläggningen fördröjs.
Hur påverkar det patienter?
– Det värsta är att patienten blir missförstådd, att man tror att det är fejkat av såväl närstående som sjukvården.
I framtiden hoppas Bo Norrving se en ökad kunskap kring sjukdomstillståndet inom såväl läkarkåren, utbildningar men också från Socialstyrelsen.
– Jag tycker det är dags att uppmärksamma detta. Patienter kan ta väldig allvarlig skada av att bli missförstådd och feldiagnosticerad.