I förslaget som riksdagen ska ta ställning till ställer regeringen ett antal krav. Till exempel får försäljning bara ske till någon som deltagit i ett kostnadsbelagt besöksarrangemang och försäljning får som mest ske mellan klockan 10 och 20, sju dagar i veckan. Men inom ramen för regeringens krav är det upp till varje kommun att sätta egna.
Önskan om att bli pilotprojekt
Gårdsförsäljning av vin är lite av en hjärtefråga i Höganäs kommun i Skåne som har kämpat för att det ska bli tillåtet i omkring 15 år. Sex gånger har kommunen ansökt om att få vara pilotkommun och att regeringen nu lagt ett förslag om att tillåta gårdsförsäljning från den 1 juni tas emot med entusiasm här.
– Det är viktigt för våra turister, det är viktigt för de som bor här och det är viktigt inte minst för våra vingårdar som är beroende av turismen och som ger en massa jobb till vår kommun, säger kommunalrådet Peter Schölander (M).
Vill begränsa öppettiderna
I Stockholm har man valt snävare regler, där gäller Systembolagets öppettider även vid gårdsförsäljning.
– Den svenska alkoholpolitiken har ett starkt stöd och det är väldigt olyckligt att regeringen går fram med det här förslaget och äventyrar hela alkoholmonopolet, sa Stockholms social- och trygghetsborgarråd Alexander Ojanne (S) i Morgonstudion den 17 april.
– Man borde kunna hitta ett enhetligt system. Jag tycker egentligen att systemet skulle kunna vara generösare än det vi tittar på idag, säger Peter Schölander (M).
”Några månader om året”
Systembolaget har sina öppettider för att alkohol är skadligt och barn kan fara illa, hur ser du på att då ha öppet mer än de har?
– Våra vingårdar har öppet några månader om året, dessutom måste man genomgå ett föredrag och göra en massa andra saker. Dessutom blir det ganska dyra vinflaskor man kan köpa däruppe, så jag tror inte det har någon stor betydelse.
Se hur Höganäs och Stockholms kommun ser på öppettider för gårdsförsäljning av alkoholdrycker i klippet ovan.