• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Trollhättan i Trollhättans kommun, Västra Götalands län. Det brinner just nu kraftigt i ett industriområde på Stallbackavägen. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Bokskogen på Kullaberg är unik och måste vårdas. Foto: Felicia Frithiof/SVT

Kullabergs reservat blir ett med naturen – och turisterna

Uppdaterad
Publicerad

Ett av Skånes största turistmål ska bli mer åtkomligt och få ett starkare skydd för unik natur. Det är resultatet av ett nytt mångmiljonavtal mellan staten och en privat markägare på Kullaberg.

– Det som är väldigt speciellt med Kullaberg är bokskogen. Det är en bristvara kan man säga i hela Europa, säger länsstyrelsens Christer Persson.

Nu ska hela Kullaberg bli ett och samma naturreservat.

Inget mer skogsbruk med nytt avtal

På östra Kullaberg har den privata markägaren tidigare drivit skogsbruk. Det syns på omgivningarna, med skarpa gränser mellan importerad barrskog och unik bokskog.

Länsstyrelsens förvaltare på Kullaberg, Daniel Åberg, berättar om hur den biologiska mångfalden gynnas av att skogsbruket nu för alltid upphör.

– Vi kommer att glesa ut barrskogen så mycket vi kan för att ge plats åt lövskogen att växa fram naturligt, säger han.

Staten äger sedan tidigare västra Kullaberg, och får nu ta över skötseln av hela det samlade naturreservatet efter ett nytt avtal med Gyllenstiernska Krapperupsstiftelsen, som äger marken på östra sidan.

Bokskogen på Kullaberg är unik och måste vårdas. Foto: Felicia Frithiof/SVT

Har stuckit i ögonen på allmänheten

Med sin unika natur och besöksmål som konstverket Nimis, är Kullaberg ett av Skånes mest älskade naturreservat. Men skogsbruket och de tunga maskinerna har stuckit i ögonen på delar av allmänheten.

Christer Persson berättar att många frågat varför de inte får arrangera lopp för löpare på berget, när bruksmaskiner får lämna stora spår.

Samtidigt framhåller Per Gyllenstierna, som företräder Gyllenstiernska Krapperupsstiftelsen, att skötseln av Kullaberg innebär en avvägning mellan en mängd olika intressen.

– Exempelvis är en skog som sköts i enlighet med skogsvårdslagens bestämmelser och övriga regelverk ibland en lättare skog för det rörliga friluftslivet att ta sig fram i medan en skog som får utvecklas fritt ger prioritet åt biologisk mångfald, säger Per Gyllenstierna.

Men länsstyrelsen är fast beslutna om att det ska vara möjligt att kombinera ökad tillgänglighet med ökad biologisk mångfald.

Klart: Staten betalar 40 miljoner kronor

Det var efter att markägaren ansökte om tillstånd hos länsstyrelsen för att rensa upp fällda träd efter stormar för ett tiotal år sedan som förhandlingarna började. Länsstyrelsen ville låta det ”döda virket” ligga för att låta skogen utvecklas fritt – vilket inte passar ett skogsbruk.

Nu är avtalet till sist i hamn. Mot en ersättning på 40 miljoner kronor går markägaren med på att aldrig mer bedriva skogsbruk.

– Och det stora problemet har egentligen varit att få fram tillräckligt mycket pengar från Naturvårdsverket för att finansiera det här, för det är mycket skog det handlar om.

Kullabergs naturreservat ska nu täcka hela Kullaberg. Foto: Felicia Frithiof/SVT

Friluftsliv och turister ska bli vinnare

Men den stora vinnaren blir allmänheten, menar länsstyrelsen.

– Det är inte lätt som allmänhet att veta, var går gränsen för de olika naturreservaten, får man tälta här på denna sidan, får man grilla på den andra och så vidare, säger Christer Persson.

Nya enklare regler från årsskiftet

Från nästa årsskifte räknar Länsstyrelsen med att ha de nya reglerna på plats – som ska vara generösa och gälla var man än vistas på berget.

– Tanken är att vi slår ihop de båda reservaten och får samma föreskrifter på båda områden. Då skulle vi kunna bestämma att vi får cykla överallt och att vi får rida överallt, säger Daniel Åberg.

Rättelse: I en tidigare version av den här texten användes ordet ”skogsskövling”. Det har tagits bort med hänsyn till att det inte stämmer överens med skogsbruket så som det bedrivits på östra Kullaberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.