Tvådelad bild. Till vänster ser man massa regn på marken, till höger ser man en man i kavaj och randig tröja bli intervjuad.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ovan förklarar Joel Lyth från Länsförsäkringar Skåne om varför han anser att det är Båstads kommun som orsakat skador på flera av fastigheterna. Foto: Simon Melin/SVT

Efter skyfallet i Båstad – försäkringsbolag kräver pengar av kommunen

Publicerad

I början på sommaren drabbades Båstad av ännu ett kraftigt skyfall. Flera fastigheter översvämmades och försäkringsbolaget menar att det är kommunens fel.

Med två års mellanrum har kraftiga skyfall dragit in över Bjärehalvön och Båstad. Nu senast i slutet på maj där bland annat Örebäcken svämmades över och vattnen forsade in i flera fastigheter.

Och det menar Länsförsäkringar Skåne att kommunen är ansvarig för.

– Det beror på att kommunen hade lagt ut en skyddsvall vid sin idrottsanläggning. Den ändrade flödet så att vattnet istället gick in i fastigheterna, säger Joel Lyth pressekreterare Länsförsäkringar Skåne.

Skador för miljonbelopp

Totalt rör det sig om fyra fastigheter som har fått skador till ett okänt värde men enligt Länsförsäkringar ska det röra sig om miljonbelopp.

– Det handlar om att se till att när man skyddar sin egen fastighet så behöver man också se till att flödena inte går in i grannens fastighet, säger Joel Lyth.

Kommunen vill inte kommentera ärendet eftersom det är en tvist mellan Länsförsäkringar Skåne och kommunens försäkringsbolag, men säger:

– Ansvarsfrågan kommer våra försäkringsbolag utreda tillsammans och svaren kommer ges med den utredningen, säger Jan Bernhardsson teknik- och servicechef på Båstads kommun.

Kan skapa handlingsförlamning

Kommunen menar att en konsekvens av att försäkringsbolaget nu kräver ersättning av kommunen är att det förebyggande arbetet kan bli lidande.

– Till viss del kan det här hämma att göra åtgärder, säger Jan Bernhardsson.

Hur ser du på det?

– Det är en problematik i sig för vatten och rinnvägar är väldigt svåra att beräkna många gånger.

Länsförsäkringar menar att det finns en lösning.

– Man skulle till exempel ha satt upp en vall på andra sidan gatan som skyddat fastigheterna, så att vattnet kunde rinna ut på ett område där det inte gjort en skada, säger Joel Lyth.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.