Tre brukare i nordvästra Skåne blev bestulna på pengar av en personlig assistent – nu döms en kvinna för tolv fall av bedrägeri. Foto: isabell Höjman/TT

Kvinna tog ut pengar från brukare – döms för tolv fall av bedrägeri

Publicerad

En kvinna i 40-årsåldern från nordvästra Skåne, som var personlig assistent och även jobbade på ett behandlingshem tog ut pengar från flera brukares konton – totalt 34 300 kronor. Nu döms hon till dagsböter för tolv fall av bedrägeri.

Kvinnan var personlig assistent till två av offren och hade hand om deras kontokort. Det första uttaget på 2 500 kronor gjordes enligt åtalet från en av brukarnas konton i början av februari. Därefter tog hon ut pengar från det andra offret vid tio olika tillfällen för totalt 23 500 kronor under flera månader.

Kvinnan tog även hand om en person på ett behandlingshem i Skåne och tog 8 300 kronor från dennes kontokort.

Totalt handlar det om tolv uttag under vintern och våren 2022.

Behövde pengar på grund av spelmissbruk

Kvinnan har erkänt brottet och berättat att hon var i behov av pengar på grund av spelmissbruk.

Enligt Helsingborgs tingsrätt motsvarar gärningarna tre månaders fängelse, men eftersom det inte finns någon anledning att tro att brottsligheten kommer att fortsätta så döms hon till villkorlig dom och drygt 15 000 kronor i dagsböter.

Hon döms också till att betala skadestånd till offren och till Statens Institutionsstyrelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.