Riskanalysen som blev klar idag är gjord på uppdrag av sjukhuschefen. Här listas en rad konsekvenser för patientsäkerheten och arbetsmiljön på lasarettet i Helsingborg om inte flera åtgärder vidtas.
SVT har tidigare rapporterat om att det saknas bemanning för 800 sjuksköterskepass på akuten i sommar.
I rapporten framgår bland annat följande risker inför sommarveckorna:
- att felbedömningar görs av patienter som kommer till akuten
- att patienter far illa på grund av utebliven eller felaktig medicinering
- att svårt sjuka eller skadade patienter får otillräcklig omvårdnad
”Så här ska det inte vara”
Det här kopplas till hög arbetsbelastning, oerfaren personal, högt patienttryck och att patienter inte har någonstans att ta vägen på grund av fullbeläggning på sjukhuset.
– Så här ska det inte vara i sommar, det är en analys som pekar på stora problem, nu återstår att åtgärda detta, säger Thomas Wallén.
I dokumentet lyfts att barnakuten vid större larm på vanliga akuten kan lämnas helt utan sjuksköterskor på grund av den låga bemanningen.
– Då har vi en rutin att andra sjuksköterskor täcker upp från närliggande barnavdelning. Vi ska planera så att en sådan situation ska kunna hanteras på ett säkert sätt.
Åtgärderna inte tillräckliga
Rapporten föreslår en rad åtgärder men författarna, som alla jobbar och har nyckelroller på sjukhuset, skriver att dessa inte är tillräckliga.
– Det stämmer, men vi jobbar på flera håll med detta. I dagarna har vi till exempel tagit fram ett nytt ramavtal för bemanningssjuksköterskor med bättre villkor för sommarveckorna. Vi kommer också öppna tjugo eftervårdsplatser som ska avlasta och jag har inlett en dialog med samtliga chefer för vårdcentralerna för att se hur vi kan samarbeta bättre för att avlasta sjukhuset.
Det som slutgiltigt ska säkra att vården inte ska bedrivas på ett riskfyllt sätt är ett dokument som reglerar hur andra sjukhus i området ska kunna avlasta Helsingborg.
– Ett absolut sista steg är att akuten del av dygnet inte klarar gående patienter utan livshotande symtom, för att undvika det behövs en regional samordning, säger Thomas Wallén.