1. Så har de kriminella nätverken delat upp Helsingborg
Polisens fokusgrupp har länge arbetat mot den tunga organiserade brottsligheten i Helsingborg. Enligt gruppchefen Mathias Lööw har ett tiotal kriminella nätverk delat upp Helsingborgs stadsdelar mellan varandra – och det är drogerna och våldet som styr.
2 . Efter Drottninghögsmålet – infekterad konflikt om ”nätverk”
Tolv unga män på Drottninghög beskrevs utgöra ett nätverk, som enligt polis och åklagare sålde narkotika organiserat och systematiskt. Efter omfattande polisarbete åtalades de tolv männen i vad som blev en av Sveriges längsta rättegångar under de senaste 20 åren.
Men domen visade något helt annat – något som väcker debatt mellan åklagare och advokat.
3. Nour, 25, slet sig loss från kriminaliteten
Nour Habib från Dalhem i Helsingborg begick sina första kriminella handlingar som 12-åring. Med tiden blev brotten grövre. Men när han dömdes till fängelse valde han att slita sig loss från samhällets skuggsida.
Se Nour Habib om varför han blev kriminell – och hur han tog sig ut.
4. Så rekryteras unga in i en kriminell värld
Helsingborgs kriminella nätverk har ett stadigt flöde av unga personer som söker sig till kriminaliteten – men vad som ligger bakom den så kallade rekryteringen är inte helt klart. Polisen menar att det beror på flera saker, både pengar och tillhörighet.
5. Smugglarnas kreativa metoder för att få in narkotika i Helsingborg
Narkotikasmugglarna är kreativa och gömmer i allt som har håligheter – bland annat luftfilter, bensintankar och specialbyggda gömmor. Följ med och se hur tulltjänstemännen jobbar för att ligga steget före smugglarna.
6. Kriminella nätverk infiltrerar Helsingborgs verksamheter
Situationer där företag eller verksamheter pressas av kriminella nätverk förekommer i Helsingborgsområdet, enligt Tullverket.
För att få hjälp i smugglingen kan nyckelpersoner utpressas eller deras familjer hotas.