Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En stor solcellspark planerades vid Svedberga utanför Helsingborg – men nu säger Mark- och miljööverdomstolen nej. Hör Naturskyddsföreningens Vidar Narvelos reaktion på detta i klippet ovan. Foto: SVT/Minna Korsgren

Nej till stor solcellspark vid Svedberga utanför Helsingborg

Uppdaterad
Publicerad

Striden om en stor solcellspark norr om Helsingborg har nu avgjorts. Det danska företaget European Energy som ville bygga parken får nobben av Mark- och miljööverdomstolen.

Samhällsnyttan av jordbruksmarken vid Svedberga överväger nyttan av förnyelsebar elproduktion med solceller enligt Mark- och miljööverdomstolen.

– Åkermarken är viktig ur ett nationellt perspektiv och man får bara exploatera jordbruksmark om det behövs för ett väsentligt samhällsintresse och om det inte finns någon annan mark som kan användas, har Helena Holmgren på länsstyrelsen tidigare sagt till SVT Nyheter Helsingborg.

Solcellsföretaget: Drar undan mattan för många solparker

Företaget European Energy menar att marken till viss del kan brukas trots anläggningen och att placeringen är logisk då det finns en anslutning till regionnätet här, men de får nu ett definitivt nej.

– Beslutet kommer göra att den gröna omställningen går långsammare. Det drar undan mattan inte bara för vårt projekt utan för många andra planerade solparker i Sverige. Anläggningen hade bidragit med hushållsel till 35 000 villor i Skåne, säger Peter Braun, landschef för European Energy i Sverige.

Behovet av förnybar elproduktion är stort i södra Sverige, men Mark- och miljööverdomstolen menar att frågan är komplex och att det skulle kunna produceras genom andra energislag, till exempel vindkraft.

– Jag tror det är ungefär femton år sedan ett vindkraftsprojekt fick ja i Skåne, säger Peter Braun.

Efterfrågar tydliga spelregler

– Om vi ska få fart på utbyggnaden av solkraft i Sverige behövs tydligare riktlinjer för vad som gäller.

Såhär rapporterade SVT Nyheter Helsingborg i november 2022:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åkermark eller förnyelsebara energikällor vid Svedberga kulle. Valet försätter Naturskyddsföreningen i Helsingborg i ett dilemma, säger Widar Narvelo. Hör honom berätta mer om Naturskyddsföreningens överklagan av en solcellsanläggning i klippet ovan. Foto: Simon Melin/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.