En person i mörk jaktjacka och byxor står vid en liten vattensamling på en grusig strand, omgiven av torra fält. I bakgrunden syns träd och ett öppet landskap. Vattnet reflekterar himlen och marken är delvis täckt av gräs och skräp.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Katia Lilja har varit med och konstruerat den nya bäcken i Ödåkra som ska fånga upp kraftiga skyfall. Se henne berätta om vinsterna med dem i klippet. Foto: SVT

Ny bäck i Ödåkra ska fånga upp skyfallsregn: ”Kommer fyllas som extra bassänger”

Publicerad

Fåglarna simmar omkring och fisk har setts i den nya bäcken. Men framför allt ska den ta hand om regn vid skyfall som annars kunnat ge problem på gatorna i Ödåkra.

Den nyanlagda delen av bäcken vid Horsarydsvägen är 400 meter lång. Den knyter an till en helt naturlig bäck och är specialdesignad för att klara våldsamma regn som är en följd av klimatförändringar.

Längs det slingrande vattendraget finns platåer som ska fånga upp vattnet istället för att det ska översvämma gatorna i Ödåkra.

Klarade kraftigt regn

Och det har redan visar sig fungera. För några veckor sedan drog ett kraftigt regn in över samhället.

– Då var hela området vattenfyllt, säger Katia Lilja, projektledare vid avdelningen vattenåtgärder i Helsingborgs stad.

Men bäcken har också andra funktioner – se vilka i videon ovan.

En av fem städer i Europa i EU-projekt

På sikt ska det också planteras vattentåliga blommor och annat grönt vid bäcken. Vilka – det ska Ödåkraborna få vara med och bestämma.

Det nya vattendraget är en del av ett EU-projekt, LifeGreen Me5, som ska bidra till ett grönare städer i Europa. Helsingborg är en av fem städer i Europa som deltar i ett pilotprojekt. De andra är: Murcia, Cieza, Vilnius och Arezzo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.