En havsnivåhöjning på upp till en meter är värsta scenariot och bygger på FN:s klimatpanel IPCC:s modell där medeltemperaturen stiger mellan 4 och 5°C fram till år 2100.
Och vid extremväder kan havet nå ytterligare två meter upp på land.
Längs kuststräckan vill Länsstyrelsen Skåne därför se att all ny bebyggelse tar höjd för en tillfällig vattennivåhöjning på 3,5 meter.
Se i videon hur det skulle se ut i Helsingborg – om inget görs för att hejda vattnet.
Missar klimatmålen
Genom Parisavtalet har världen siktat in sig på att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5°C.
– Men det finns inga tecken på att utsläppen har börjat minska eller kommer att göra det inom en snar framtid, säger Gustav Strandberg, klimatforskare på SMHI.
Mest troligt är att dagens politik för oss mot en uppvärmning på 2,7 °C, menar han.
För Helsingborgs del skulle det innebära en havsnivåhöjning med 65 centimeter till 2100 och 96 centimeter år 2150.
Åtgärder för att stoppa vattnet
Det gamla fiskeläget Råå är speciellt utsatt för skyfall och översvämningar, både från havet och Råån. Kommunen planerar därför att bygga skyddsvall eller mur för att hindra vattnets framfart. Även de norra delarna av centrala Helsingborg behöver förstärkt skydd mot havet.
Mellan kustlinjen och 3,5 metersstrecket ligger nämligen både förorenad mark och miljöfarlig verksamhet. Dessutom riskerar järnvägar, reningsverk och skolor att översvämmas – verksamheter som är avgörande för ett fungerande samhälle.
Förutom skydd mot havsnivåhöjningen byggs mjuka strandskydd längs strandremsor som Domsten, för att motverka kusterosion.