• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Tanken är att koldioxid ska göras om till vätska och sedan lagras på minst 800 meters djup. Nu får Öresundskraft i Helsingborg drygt en halv miljard från EU:s innovationsfond. Foto: SVT

Öresundskraft får 600 miljoner för att fånga in koldioxid: ”Helt avgörande”

Uppdaterad
Publicerad

Anläggningen är tänkt att fånga in och lagra en femtedel av Helsingborgs totala fossila utsläpp. Att få stödet på 600 miljoner kronor från EU:s innovationsfond var avgörande.

– Jag stod i hissen med min sekreterare och bara skrek och hoppade, berättar vd Anders Östlund.

Konkurrensen om pengarna, som ska gå till banbrytande teknik som minskar växthusgasutsläpp, var hård.

Helsingborgs klimatmål

– Sådant här kan man inte räkna med att få, beskedet ger oss råg i ryggen att fortsätta. Att det här är en satsning värd att göra.

Kan bli först i världen

Politikerna har satt en tuff tidsram. Redan till nästa höst ska spaden sättas i jorden utanför Filbornaverket.

Senast innan sommaren måste politikerna ta ställning till om det är värt att bygga anläggningen som är en förutsättning i stadens plan för att nå klimatneutralitet till 2030.

Anläggningen för att rena och göra koldioxiden till vätska beräknas kosta två miljarder.

Sen tillkommer kostnad för att driva den, samt att transportera koldioxiden till ett lager och därefter pumpa ned den på minst 800 meters djup.

– Lyckas vi genomföra detta både tekniskt och ekonomiskt blir vi först i Europa, kanske i hela världen att göra detta vid en sopförbränningsanläggning, säger Anders Östlund.

Öresundskraft vill ha mer stöd

Just nu pågår parallella upphandlingar om att dels bygga anläggningen, dels lagra de 200 miljoner liter flytande koldioxid som den årligen kommer producera. Öresundskraft inväntar även besked från Energimyndigheten om de kommer tilldelas driftsstöd och får stöd från Industriklivet.

– Att vara pionjärer, är förenat med risker. Det kostar pengar att ta de riskerna, därför är statliga bidrag och EU-stöd en nödvändighet.

En hög skorsten som avger rök, vid sopförbränningsanläggningen Filbornaverket i Helsingborg. Till höger en person i en jacka med reflexdetaljer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör i klippet hur Öresundskraft vill fånga in en stor andel av helsingborgarnas fossila utsläpp och sen köra iväg med det. Foto: Minna Korsgren/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Helsingborgs klimatmål

Mer i ämnet