Norra Ekeberga i Helsingborg. Grannar med två hundar pratar vid en sten mur.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ronnie Bergström, Gina Bergström och Nisse Mårtensson är alla oroliga för vad som ska hända med deras lilla by. Foto: Simon Melin/SVT

Striden om åkermark i Helsingborg: Deras by riskerar att jämnas med marken

Publicerad

Ska åkermarken i Norra Ekeberga i Helsingborg bevaras för odling eller ska en e-handelsanläggning få byggas där? Och ska den lilla byn mitt i området i så fall utplånas?

Det här handlar om 93 hektar åker som ligger i Norra Ekeberga, i höjd med Långeberga, i Helsingborg.

Ska det förbli en åker – eller bli ett stort logistikcenter med lager och inriktning på livsmedel?

Helsingborgs klimatmål

Det finns ett politiskt förslag med några år på nacken om att företaget SPL, Swedish Logistic Property, ska få bygga en sådan anläggning.

Byn kan försvinna

Men: Mitt på det stora området, omgivet av gröna åkrar och trädalléer, ligger en liten by med en handfull hus.

Om det byggs enligt förslaget måste den jämnas med marken.

– Vi har levt med det här i flera år nu. Det känns fruktansvärt, säger Gina Bergström som bor i ett av dem med sin familj.

Kan försämra miljön

Just nu ska olika instanser ha synpunkter på förslaget. En del som svarat, bland annat miljönämnden i Helsingborg och Region Skåne, är tveksamma till att åkermarken blir industrimark.

– Det kan allvarligt påverka vårt arbete med att få ner koldioxidutsläppen i Helsingborg, säger miljönämndens ordförande Amir Jawad (L).

Nämnden påpekar också att jordbruksmarken behövs för matproduktion.

– Bygger man på åkermark kan den aldrig återställas. Här handlar det om en årlig förlust på till exempel 4 400 ton potatis eller 552 ton havre, säger Amir Jawad.

Kan bli helt nytt beslut

SPL uppger att de nu försöker köpa upp deras tomter. Men vägrar husägarna sälja – vad händer då?

Peter Strand säger att företaget ändå är intresserat av att satsa i området.

– Vi tar upp kampen för våra hus, säger Gina Bergström, boende.

Säljer inte de som bor där så måste kommunen tänka om. I det politiska förslaget står att det är en förutsättning för den nuvarande planen med logistikcentret att det inte längre finns bostäder i området.

Blir husen kvar krävs alltså en ny plan för området där man tar hänsyn till störande buller och trafik i byn och tar höjd för att barn ska kunna fortsätta bo där. Området för ett logistikcenter blir mindre. Eller inte alls.

I slutändan är det politikerna i fullmäktige som avgör hela frågan om miljön. Och om en by och ett logistikcenter kan vara grannar på ett bra sätt.

Se mer i klippet ovan.

Åkermark som används till annat

Region Skåne har gjort en ny kartläggning av skånsk jordbruksmark som nu används för bebyggelse och vägar/järnvägar. Kartläggningen omfattar åren 2000 – 2020.

Så här många hektar handlar det om i de nordvästskånska kommunerna. Varje hektar motsvarar ungefär två fotbollsplaner:

Bjuv: 62

Båstad: 199

Helsingborg: 588

Höganäs: 119

Klippan: 89

Landskrona: 263

Perstorp: 9

Svalöv: 53

Åstorp: 200

Ängelholm: 188

Örkelljunga: 31

Hela Skåne: 5 793

Enligt Jordbruksverket exploaterades 3 000 hektar jordbruksmark i Sverige mellan 2016–2020. Det motsvarar 6000 fotbollsplaner. Skåne och Västra Götaland är de län där mest exploatering har skett under perioden,

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Helsingborgs klimatmål

Mer i ämnet