– Ur ett självmordsperspektiv har det varit väldigt tyst om den här gruppen. Man har fokuserat på andra riskfaktorer och trott att skulder är ett led i andra problem, till exempel arbetslöshet, säger lektor Yerko Rojas.
Han har följt en stor grupp vuxna under deras första år då de fått skulder registrerade hos Kronofogden. Resultatet: de överskuldsatta löper 2,5 gånger större risk att begå självmord.
– Det här är oberoende av andra kända riskfaktorer som arbetslöshet, depression och psykisk ohälsa.
Socialt och ekonomiskt utanförskap – en tyst mördare
Totalt begick 112 av de 180 842 personerna som ingick i studien självmord. Personer som har skulder de inte klarar av att betala känner ofta stor skam och maktlöshet berättar Yerko Rojas.
Det blir inte bara ett ekonomiskt utanförskap utan även ett socialt, eftersom man inte har råd att delta i olika sammanhang.
– Man ska veta att en betalningsanmärkning gör det svårt att teckna alltifrån hyreskontrakt och försäkringar till mobilabonnemang. I Storbritannien talas det i en studie om skulder som en tyst mördare.
Ingen ska behöva må så dåligt
Varför är det här en angelägen fråga för samhället?
– Det är en viktig kunskap för det självmordsförebyggande arbetet, inte minst eftersom vi i Sverige har en vision om att ingen människa ska behöva hamna i en sådan utsatt situation att den enda utvägen upplevs vara självmord.
Hit kan du vända dig om du mår psykiskt dåligt
Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!
Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar, dygnet runt.
Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar 14.00-21.00.
Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.
Jourhavande präst nås via 112. Alla dagar klockan 21.00-06.00.
SPES – Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandesStöd 020-18 18 00. Alla kvällar 19-22.
Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.
Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.