• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Victoria Ferm har sagt upp sig från sitt jobb som sjuksköterska på akuten i Helsingborg. Foto: SVT

Personal flyr från Helsingborgs lasarett

Uppdaterad
Publicerad

Problemen med överbeläggningar på Helsingborgs lasarett gör nu att personal säger upp sig från akuten. Sjuksköterskan Victoria Ferm har precis jobbat sitt sista pass. – Jag känner att den här vården kan jag inte stå för, säger hon.

Victoria Ferm har jobbat som sjuksköterska i många år och på akuten i Helsingborg sen 2011. Enligt henne har arbetsbelastningen blivit allt högre i takt med att antalet patienter som tvingas övernatta i akutens korridorer ökat.

– Jag går i de här korridorerna där människor ligger. Jag tittar inte på dem längre, jag fäster blicken långt bort och går så snabbt jag kan. Jag kan inte möta en blick för då vet jag att önskan finns där, om en fråga eller ett glas vatten och tiden finns inte, berättar Victoria Ferm.

Kris på akuten i Helsingborg

Har sagt upp sig

– Jag kan inte vara så trött när jag kommer hem och orka ta hand om livet hemma. Jag kan heller inte leva med det dåliga samvetet att veta att jag skulle kunna ge en så mycket bättre vård än jag gör, säger hon.

TV: Se hela inslaget här

Enligt Sören Nordh, förtroendevald för Vårdförbundet på akuten, så är det stor ruljangs på sjuksköterskor.

– Jag började i december 2015 och sen dess är det ganska många som har lämnat upplever jag det som, säger han. De flesta lämnar på grund av arbetsbelastningen och det stora problemet är överliggarna.

Tvingas hyra in allt mer sjuksköterskor

När fast anställda sjuksköterskor lämnar akuten hyr Region Skåne in personal från bemanningsföretag. Kostnaden för hyrsjuksköterskor har på bara ett år ökat kraftigt. Första kvarttalet i fjor låg kostnaden på 2,6 miljoner kronor, i år är motsvarande siffra 4 miljoner kronor.

– Det är ju ett symptom på att vi inte lyckas besätta de vakanser som uppstår, att det slutar fler än vad vi kan återanställa, säger divisionschefen Harald Roos. Det är ju till och med så att vi i vissa perioder tvingas stänga vårdplatser temporärt eller för en längre tid för att det inte finns personal.

Har satsat på sjuksköterskorna

Enligt Yvonne Augustin (S), ordförande i sjukvårdsnämnd Sund, har man försökt minska trycket på sjuksköterskorna.

– Man arbetar färre antal helger och man arbetar färre antal timmar i veckan. Vi har också gjort lönesatsningar på sjuksköterskorna, så det är inte det att vi inte har gjort något.

Men ändå så flyr de?

– Ja, tyvärr.

Vad kan ni göra mer?

– Vi har ju undersköterskor, vi har läkare och annan personal att tänka på så vi inte hamnar i samma situation där att det bli massuppsägningar och annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kris på akuten i Helsingborg

Mer i ämnet