• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Johan Nilsson/TT/Arkiv

Facket: ”Ge alla poliser elpistol”

Publicerad

Polisfacket vill att alla poliser i tjänst ska ha tillgång till elpistol. Frågan aktualiseras ytterligare efter att polisen i nordvästra Skåne skjutit två män vid olika tidpunkter.

– Jag hoppas att elpistol kan läggas till som ett komplement till den utrustning vi redan har för möjligheten att ha fler verktyg att kunna förhindra hotfulla situationer, säger Fredrik Brokopp som är ordförande i Polisförbundet i Helsingborg.

Redan i januari i år startade polismyndigheten ett pilotprojekt där ett par olika lokalpolisområden samt insatsgrupperna i alla regioner fick tillgång till vapnet.

Knivman skjuten av polis i Helsingborg

Ska förhindra skjutningar

Under projektets första tre månader så avfyrades elchockvapen sammanlagt 105 gånger i tjänst.

– Målet är ju att förhindra skjutningar, säger Fredrik Brokopp.

Elchockvapnet kan bidra till att minska det dödliga våldet och våldsnivån, samt att skador på poliser och gärningsmän minskar, skrev polismyndigheten i samband med att projektet lanserades.

Sven Holgersson som är polisområdeschef i nordvästra Skåne välkomnar utredningen om huruvida elvapnet är en bra tillgång eller inte.

– All utveckling av polisverksamheten är bra men jag inväntar resultatet från pilotstudien innan jag drar en slutsats.

Ytterligare komplement

Tanken är inte att en elpistol ska ersätta de andra vapnen som poliser i tjänst har tillgång till.

– Det blir ett mellansteg mellan pepparspray som kan vara väldigt otympligt och som inte alltid stoppar en gärningsman på framfart och skjutvapnet som är det yttersta vi tar till, säger Fredrik Brokopp.

Elchockvapnet – vad innebär det?

Följande lokalpolisområden har elchockvapen under försöket:

  • Vällingby och Södermalm i polisregion Stockholm
  • Borås i polisregion Väst
  • Västervik i polisregion Syd
  • Piteå Älvdal i polisområde Nord
  • Dessutom får alla insatsgrupper (i vardagligt tal ”piketpolisen”) tillgång till vapnet.
  • Under försöket som startade 1 januari 2018 och som ska pågå i två år framåt ska 700 poliser utbildas i att hantera elpistolen.
  • Polisen har fyra möjligheter att använda elchockvapnet. Förutom att skjuta iväg pilar från vapnet finns två varningsfunktioner – en där laser tänds och en funktion där små blixtar tänds. Polisen kan även trycka vapnet mot en person och då överföra ström i korta intervaller.

När en person träffas av en elpistol tappar denne tillfälligt kontroll över musklerna och ofta faller den till marken.

Finns det risk för skador? Liksom med alla våldshjälpmedel finns en skaderisk, för elvapen handlar det ofta om fallskador.

Hur fungerar det med pacemaker? Det finns ingen förhöjd risk att vapnet ska påverka en pacemaker.

Fakta kommer från Polismyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivman skjuten av polis i Helsingborg

Mer i ämnet