Poliser i Skåne döms till fängelse för hemfridsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Två poliser i Skåne dömdes på tisdagen till vardera ett års fängelse. Polismännen, som bland annat var åtalade för olaga frihetsberövande, falsk tillvitelse och misshandel, döms för att ha ljugit om att en oskyldig person i Landskrona hade hotat dem.

Båda kommer enligt domen från Lunds tingsrätt att förlora jobbet.

– Det är första gången jag dömer poliser till ett så långt fängelse­straff, säger chefsrådmannen Thed Adelswärd. Det är tragiskt eftersom det skadar tilltron till polis och rättsväsende. Dessbättre är det mycket ovanligt att poliser begår brott i tjänsten. För Sverige som rättssamhälle är det mycket viktigt att allmänheten kan lita på polisen. Det kan man också i de allra flesta fall. Detta är ett sorgligt undantag.

Händelsen spelades in av en övervakningskamera som var uppsatt i den berusade mannens hall. Poliserna, som var ovetande om kameran, diskuterade om mannen skulle kunna omhändertas på grund av att han var så kraftigt berusad, men kom fram till att det saknades laglig grund.

I stället hör man på inspelningen hur de bestämmer sig för att anmäla honom för att ha uttalat dödshot mot dem.

”Fabricerad anklagelse”

Chefsåklagare Joakim Zanders hävdar att anklagelsen är fabricerad och ser inspelningen som sitt främsta bevis.

– Där kan man för det första höra att inget hot uttalas mot poliserna och för det andra hör man därefter att polismännen diskuterar om de ska anmäla målsägaren för någonting.

De misstänkta poliserna hävdar att bandet manipulerats och att dödshoten då har raderats. Polisens nationella forensiska centrum (NFC) har undersökt inspelningen och kommit fram till att inspelningen med stor sannolikhet inte har manipulerats.

Borde fått längre straff

Rätten har kommit fram till att straffvärdet för de brott poliserna begick egentligen är fängelse i ett år och fyra månader men eftersom de förlorar sina jobb döms de till ett års fängelse.

Mannen utsattes för en mycket allvarlig kränkning när han anklagades för något han inte gjort. Han har också haft ont en tid efter misshandeln och mått mycket dåligt, står det i domen. Därför ska poliserna också betala 100 000 kronor i skadestånd till mannen.

Fakta om brotten

Falsk angivelse är ett brott som består i att man anmäler en person till åtal för att man vill att hen ska dömas för ett brott, fast man vet att personen är oskyldig.

Hemfridsbrott begår man om utan lov går in i eller stannar kvar i någons bostad. Är det en bostad som tillhör flera personer räcker det med att någon av de boende inte vill att man ska komma in. Det är då hemfridsbrott att gå in i bostaden, även om någon annan av de boende sagt att man får gå in. Detta vet nog inte de flesta.

Källa: Tingsrätten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.