En delad bild som visar två olika scener med tjejer i årskurs nio på Maria Parkskolan i Helsingborg. Den vänstra delen visar Savannah Johansson som kramar Milia Qelthin. Den högra delen visar Elin Blomgren och Anna Gallician som posar för en selfie.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”För att bli nöjd sminkar jag mig mer”, hör tjejer i årskurs nio på Maria Parkskolan i Helsingborg berätta om hur sociala medier får dem att bli mindre nöjda med sig själva – i klippet. Foto: Minna Korsgren/SVT

Rapport visar: Unga tjejers självkänsla rasar – sociala medier påverkar

Publicerad

Bara var tredje tjej i årskurs nio uppgav att hon ofta var nöjd med sig själv i Region Skånes folkhälsorapport. Allt jämförande på sociala medier kan vara en förklaring.

– Det handlar om utseendet, skulle jag säga. Mode, hår och smink, säger Savannah Johansson som går i årskurs nio på Maria Parkskolan i Helsingborg.

Region Skåne har i flera år ställt frågan till skolungdomar om de ”ofta är nöjda med sig själva”. Och trenden är tydlig: Både bland killar och tjejer dalar självkänslan. Det gäller både bland mellanstadieelever, högstadieelever och på gymnasiet.

Unga och psykisk ohälsa

”Finns alltid någon finare”

Lägst siffror, när eleverna uppskattar sin självkänsla, har tjejerna.

Bland tjejer i årskurs nio svarar bara var tredje att hon ofta är nöjd med sig själv. Men man har även sett ett stort tapp i tjejers självkänsla i årskurs sex på senare tid.

– Man jämför sig med andra och det finns alltid någon som är finare än sig själv, det påverkar mig, jag har gått hem vid något tillfälle om jag haft en dålig smink- och hårdag. Då känner jag att jag bara vill bort från folk, säger Elin Blomgren som går i årskurs nio.

Unga tjejer särskilt utsatta av sociala medier

Rapporten går inte in på varför unga tjejers självkänsla dalar år efter år.

– Men trenden är oroväckande, vi vet att en dålig självkänsla kan leda till svårare diagnoser som depression och ångest, säger Lisbeth Olausson som är enhetschef på Bup i Helsingborg.

Enligt rapporten ”Svenskarna och internet” från 2024, som tas fram av Internetstiftelsen, drabbas unga kvinnor särskilt hårt av nackdelarna med sociala medier. Som kan få en att känna sig både ensam, misslyckad och mindre attraktiv.

Något tjejerna som SVT intervjuar bekräftar, hör dem berätta i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Unga och psykisk ohälsa

Mer i ämnet