”Jag är frustrerad över att behöva vänta på starten”, säger Gilbert Tribot (L) som är ordförande i sjuk- och hälsovårdsnämnden i Region Skåne. Foto: TT/Pressbild

Skånska män ska testas för prostatacancer – men satsningen försenas

Uppdaterad
Publicerad

Skånska män mellan 50 och 70 år ska erbjudas ett PSA-test för att upptäcka eventuell prostatacancer. Men nu skjuts satsningen upp ett år.

Region Skåne blir först i landet att erbjuda alla män mellan 50 och 70 år ett PSA-test. Om drygt ett år får 150 000 män en första kallelse.

Syftet är att rädda liv genom att cancer upptäcks innan den hunnit sprida sig – när de nya testerna är i full gång ska antalet fall av prostatacancer minska med minst 35 procent.

Den nya satsningen skulle ha dragit igång redan i år, först med ett pilotprojekt med 2 000 män, och sedan i full skala.

Satsningen försenas

Men nu försenas det hela.

Pilotprojektet beräknas istället starta i slutet av mars nästa år och först i slutet av år 2020 eller i början på år 2021 får alla berörda män sin inbjudan till provtagning.

Orsaken är att Västra Götalandsregionen vill haka på. Då tar förberedelserna längre tid.

– Jag är frustrerad över att behöva vänta på starten, men det blir bättre när vi ha så många män som ingår i samma satsning. Det går att göra helt andra jämförelser när vi utvärderar, säger Gilbert Tribo (L) som är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne.

I videon ovan kan du höra mer om prostatacancer.

Prostatacancer och PSA

Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancerform. Varje år upptäcks omkring 10 000 nya fall. I Skåne drabbas årligen 1 500 män och cirka 300 dör av sjukdomen. Sjukdomen är ovanlig före 50-årsåldern.

PSA är ett protein som bildas i prostatakörteln. Normalt finns det små mängder PSA i blodet men värdet blir högre med ökad ålder och vid olika sjukdomar, som inflammation, godartad förstoring och prostatacencer.

Källa: Cancerfonden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.