Region Skåne blir först i landet att erbjuda alla män mellan 50 och 70 år ett PSA-test. Om drygt ett år får 150 000 män en första kallelse.
Syftet är att rädda liv genom att cancer upptäcks innan den hunnit sprida sig – när de nya testerna är i full gång ska antalet fall av prostatacancer minska med minst 35 procent.
Den nya satsningen skulle ha dragit igång redan i år, först med ett pilotprojekt med 2 000 män, och sedan i full skala.
Satsningen försenas
Men nu försenas det hela.
Pilotprojektet beräknas istället starta i slutet av mars nästa år och först i slutet av år 2020 eller i början på år 2021 får alla berörda män sin inbjudan till provtagning.
Orsaken är att Västra Götalandsregionen vill haka på. Då tar förberedelserna längre tid.
– Jag är frustrerad över att behöva vänta på starten, men det blir bättre när vi ha så många män som ingår i samma satsning. Det går att göra helt andra jämförelser när vi utvärderar, säger Gilbert Tribo (L) som är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne.
I videon ovan kan du höra mer om prostatacancer.
Prostatacancer och PSA
Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancerform. Varje år upptäcks omkring 10 000 nya fall. I Skåne drabbas årligen 1 500 män och cirka 300 dör av sjukdomen. Sjukdomen är ovanlig före 50-årsåldern.
PSA är ett protein som bildas i prostatakörteln. Normalt finns det små mängder PSA i blodet men värdet blir högre med ökad ålder och vid olika sjukdomar, som inflammation, godartad förstoring och prostatacencer.
Källa: Cancerfonden