Linda Kvist är den första släktforskaren som anställts i Sverige av polisen. Hon ska hjälpa till att lösa kalla fall med hjälp av DNA-baserad släktforskning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Linda Kvist om att vara polisens första släktforskare och målet med att hitta brottslingar och ge lindring till brottsoffers familjer. Foto: Joel Sund/SVT Nyheter

Släktforskaren Linda den första anställd av polisen – ska lösa mordfall

Uppdaterad
Publicerad

Dna-baserad släktforskning löste dubbelmordet i Linköping, men metoden har sedan dess inte fått användas i Sverige. Nu vill släktforskaren Linda Kvist, som är anställd av polisen, se att lagstiftningen ändras så att hon kan göra sitt jobb.

För fyra år sedan greps dubbelmördaren i Linköping efter 16 års utredning tack vare dna-baserad släktforskning. Sedan bedömde Integritetsskyddsmyndigheten att metoden var olaglig.

– Vi har sett att det fungerar. Dubbelmordet i Linköping, ett par hundra ärenden i USA och pilotprojekt i Danmark och Norge har lyckats, säger den civila utredaren Linda Kvist.

2021 blev Linda Kvist, från Helsingborgstrakten, den första släktforskaren i Sverige att anställas av polismyndigheten och arbetar nu i Kalla fall-gruppen i polisregion Syd. På bordet har de drygt 160 olösta mord och dråp.

Hon använder redan i dag sina kunskaper, men kan inte göra det hon främst blev anställd för: dna-baserad släktforskning för att lösa mord, grova våldtäkter, identifiera okända mordoffer och aktiva brottslingar.

– Jag vet hur man lägger pusslet. Förhoppningsvis kan vi komma vidare i fallen, säger Linda Kvist.

”Häftig kombination”

Dna-släktforskning har revolutionerat polisarbetet. Efter en färdig utredning, beställd av den förra regeringen, har nuvarande regering nu i juli lagt förslag om en lagändring som kan komma att träda i kraft nästa sommar.

– Vi har fantastiska arkiv i Sverige, vi har så otroligt mycket bevarat. Man sitter och tittar i de gamla kyrkböckerna som prästerna skrev på 1800-talet, med den fina gamla handstilen och så kombinerar man det med den absolut senaste tekniken. Det blir en så häftig kombination, säger Linda Kvist.

Metoden ska få användas i utredningar som rör mord och grova våldtäktsbrott. Brottslingar kan identifieras om någon annan i släkten har beställt ett privat dna-kit och testat sig för att få reda på mer om sina familjeband.

Dna-släktforskningen ingår i ett mer omfattande förslag om att ge polisen utökade möjligheter att använda så kallad biometri som ett verktyg i brottsbekämpning. I förslaget ingår bland annat automatiserad jämförelse av fingeravtryck och jämförelse mellan ansiktsbilder.

Kritiska röster

Men röster i Sverige och flera andra länder varnar också för missbruk av metoden. Kritiker menar att den är integritetskränkande, att den förlitar sig på privata databaser utomlands och att den ger polismyndigheter ännu mer makt.

– Jag kan inte se att det finns några risker. Det enda är kanske att databaserna ligger i USA och att det är privatägda och att man inte vet vad som händer med dem så småningom, säger Linda Kvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.