Asfalt med mindre storlek på stenarna låter mindre.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Helsingborgs stad testar nu att lägga asfalt med mindre stenar för att minska bullret. Hör hur det låter på den nya asfalten jämfört med vanlig asfalt. Foto: Tomas Olsson/SVT

Hör skillnaden – ny tystare asfalt testas i Helsingborg

Publicerad

Buller gör människor sjuka och stressade men påverkar även djur i naturen. Nu sätts trafikräcken med ljuddämpande plattor upp på en väg vid naturreservatet Jordbodalen i Helsingborg. Dessutom anläggs ”tystare” asfalt på vägen.

– Genom att minska storleken på stenarna i asfalten så låter det mindre från däcken. Det har vi testat på några sträckor i Helsingborg och det ser lovande ut så nu gör vi samma sak här, säger Henrik Rosdahl, gatuingenjör vid Helsingborgs stad.

I klippet ovan kan du höra skillnaden mellan vanlig asfalt och ”tystare” asfalt längs en vägsträcka på Råå utanför Helsingborg.

Ljud fångas upp av plattor

De ljuddämpande plattorna längs sträckan ska monteras fast på vägräckena så att de ligger i samma höjd som däcken på bilarna.

– Vi vill fånga upp ljudet så snabbt som möjligt. Ljud från däck fortplantar sig genom staden och ger ett bakgrundsljud som stör. Plattorna gör också att vi slipper sätta upp bullerplank som skymmer träden för bilisterna, säger Henrik Rosendahl.

Så påverkar buller människor och djur

Exponering av buller kan på kort sikt leda till irritation, koncentrationssvårigheter och sömnstörningar. Barn är särskilt känsliga.

På längre sikt kan risken för psykisk ohälsa och hjärt- och kärlsjukdomar öka.

Studier visar också att djurs förmåga att kommunicera påverkas av buller. Det handlar bland annat om fåglar, fladdermöss och grodor som använder ljudsignaler för att locka till sig partners, hävda revir och varna för rovdjur.

Källa: Naturvårdsverket och Sveriges lantbruksuniversitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.