Guillermo Chaminade är projektsamordnare Söderåsen nationalpark och har tillsammans med räddningstjänsten utformat ett nytt räddningssystem. Hör mer om hur det fungerar i klippet. Foto: Simon Melin/SVT

Söderåsens nationalpark först ut med nytt räddningsystem

Publicerad

Längs de markerade lederna i Söderåsens nationalpark finns det olika nummer utmärkerade. Dessa nummer är kopplade till räddningstjänstens digitala kartor.

– Om det händer en olycka eller någon går vilse så anger man siffran som står på närmaste räddningspunkt, säger Guillermo Chaminade projektsamordnare.

Det nya digitala räddningssystemet består av olika räddningspunkter längs vandringslederna i nationalparken. Varje räddningspunkt är tilldelad GPS-koordinater så att räddningstjänsten kan se var en befinner sig.

– Räddningspunkterna är utplacerade på alla vägvisare så de är lätta att hitta, säger Guillermo Chaminade, projektsamordnare Söderåsen nationalpark.

Ett digitalt räddningsverktyg

En ny interaktiv karta ger räddningstjänsten all information som de behöver. De kan exempelvis se vilka leder som är farbara och med vilka fordon, hur terrängen är och var det finns hinder att ta sig fram över.

Det går också att se den snabbast vägen till platsen.

Bara längs markerade leder

Räddningspunkterna finns längs de markerade vandringslederna vilket innebär att det finns ett stort område som inte är täckt av dem.

– De allra flesta besökarna vandrar längs lederna därför ser vi inget behov av att utöka räddningspunkterna eftersom systemet fungerar bra, säger Guillermo Chaminade.

Stenshuvuds nationalpark har infört liknande system och på Kullabergs naturreservat inför man systemet nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.