Ställ dina frågor om skulder – experten svarar
♉♀️ • hejsan! Jag får pengar av a-kassan 75% (fk-kassan 25%) och min sambo är hos kronofogden. vi har separata konton. han Har haft jobb men sa upp sig p.g.a olika skäl (jag sa att han skulle kolla nytt jobb först men han vägrade lyssna på det örat) och idag får han post om lån och kronofogden men inte vill han ha hjälp från någon äns nu. till och men mina föräldrar har erbjudit hjälp, den enda hjälp han vill ha är pengar från MITT konto. vad ska jag göra?😔💕
Hej,
Så bra att du försöker få din sambo att ta hjälp. Det är väldigt vanligt att känna skuld och skam vilket innebär att många tar hjälp alldeles för sent.
Du bör absolut inte acceptera att han vill ha pengar från ditt konto om du inte vill det! Han behöver hitta en lösning på sin skuldsituation.
Om inte han vill ta hjälp kan du kontakta en budget- och skuldrådgivare för att resonera om din situation, hur du kan tänka och göra för att hantera situationen på bästa sätt med hänsyn till dig.
Rådgivaren har tystnadsplikt och rådgivningen är helt kostnadsfri.
Student • Ska man följa Anne Wibbles råd om att ha en årslön på banken? Och är det rimligt att betala 20 % av nettolönen på boende?
Hej Student,
Det viktigaste är att alltid försöka spara till en buffert så att det finns pengar om man blir sjuk, arbetslös, slår ut en tand, tappar mobilen osv..
Att bygga upp ett sparande på hela årslönen är inte möjligt för de flesta.
Att lägga 20-25 % av nettolönen på boende är klart rimligt.
Jonas • Kan det inte vara så att man är rätt desperat när man börjar låna pengar till så hög ränta? Vad är det som gör att människor hamnar i en sån situation?
Hej Jonas,
Ibland kan det bero på att krediten marknadsförs som väldigt attraktiv med "endast 3 % ränta" i stor text och med mycket liten text lite längre ner står att det är per månad, alltså i praktiken 36 %. Det kan också bero på att man är ung, har lässvårigheter, inte har erfarenhet av kreditmarknaden och inte riktigt förstår vad man skriver på.
Men jag ser också ofta att de allra dyraste krediterna tas när man redan har stora andra lån som man inte kan betala och lånar mer för att de andra lånen inte ska gå till Kronofogden.
Leif • Finns det några statliga utredningar kring hur slopade ränteavdrag skulle kunna minska överbelåningen i samhället?
Hej Leif,
Jag har för mig att det förekom skrivningar om detta i Långtidsutredningen från 2015, men i övrigt känner jag inte till att det gjorts någon grundlig utredning om detta. Här är länken till Långtidsutredningen: https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/statens-offentliga-utredningar/2015/12/sou-2015104/
Anders • 2015 gjorde jag ackordsuppgörelse med en hel del inkassobolag efter månader med att gått igenom alla gamla skulder.Nu får jag ifrån allektum på sådan som är betalt hur går jag tillväga.Har ställt denna fråga Vad avser akterna i brev 9/6-2021 och var kommer dom ifrån?
När tog alektum över skulderna?
Hur stora är beloppen och hur är de fördelade?
Sammanfattning av skulder till er och underlag för det.Men dom svarar inte.Jag har även med bankens hjälp skickat utdrag ifrån mitt konto när det är betalt och till vem mm.Hej Anders!
Jag har kikat med vår ekonomiavdelning som tyvärr inte får fram något via de uppgifter du skickat in.
Det måste det framgå PG/BG, referens, belopp och ocr för att de ska kunna hitta betalningen.
Banken ska spara dessa uppgifter upp till 10 år så de ska du kunna få hjälp med. Och det har dom fått flera gånger Så hur skall jag komma vidare?
Hej Anders,
Bra att du tagit kontakt med Alektum. Du har rätt att få en detaljerad specifikation över vad deras krav avser. Min erfarenhet är att Alektum brukar svara relativt snabbt. Annars ring deras växel och be att få tala med en överordnad chef.
Bra att du tagit fram utdrag från banken, de måste som du säger spara transaktioner i 10 år.
Om du inte får rätsida på detta med Alektum så bör du invända/bestrida deras krav. Information om hur du gör det finns på hallakonsument.se
I sista hand kan ju ärendet få avgöras i domstol men jag tror det kommer lösa sig innan dess.
Kontakta gärna budget- och skuldrådgivaren i din kommun om du vill ha hjälp.
Erik • Bör man amortera mer på bolånet eller ska man istället placera de pengarna i fonder och aktier?
Hej Erik,
Det beror helt på bolånens storlek i förhållande till värdet på bostaden, hur intresserad man är av att placera sina pengar, hur långt man har kvar till pension osv.
Har man hög belåning är amortering ett sätt att minska risken inför eventuella kommande räntehöjningar.
Är man intresserad av placeringar och är beredd att leva med viss risk kan man få bättre avkastning på pengarna genom att placera dem.
Jag föreslår att du läser på, tar kontakt med ett par-tre olika rådgivare, resonerar med familjen, funderar noga och därefter fattar ett eget beslut som du känner dig trygg med.
Annie • Hej! Jag har inga skulder idag, vad är de största "fällorna" man ska se upp för att undvika att bli skuldsatt?
Hej Annie,
Håll koll på inkomster och utgifter så att du alltid kan sätta av pengar till sparande. Först till en rejäl buffert för oförutsedda utgifter, därefter till saker du vill göra eller köpa de närmaste åren och därefter starta ett långsiktigt sparande och se till att få en bra värdeökning på dessa.
Sedan är det förstås jätteviktigt att ha en hemförsäkring och vara med i a-kassan. Och det är en fördel att arbeta hos en arbetsgivare där du får tjänstepension och har kollektivavtal där du får extra ersättning vid föräldraledighet och sjukdom
Försök minimera lånen till sånt som är en investering: exempelvis studier, körkort, bostad.
Lycka till!
Maria • Jag förstår inte hur det kan vara ok att ta ut så mycket i ränta. Vad är det för jävla samhälle vi lever i? Det här visar så tydligt att vi sätter pengar över människor. Visst, man måste kunna betala tillbaka men när man betalt sin skuld flera gånger om i räntekostnader och fortfarande har skulden kvar - då är det ju något som är fel.
Hej Maria,
Håller med om att räntetaket (f n knappt 40 %) är högt. Med en sådan ränta fördubblas skulden på ca 2,5 år och man kan verkligen fråga sig om det är rimligt.
Kronofogden och flera andra aktörer har ju föreslagit att kapitalskulden ska betalas i första hand och räntor och kostnader i andra hand. Det skulle innebära en mycket stor skillnad för många låntagare och göra att lån och krediter skulle kunna betalas tillbaka mycket snabbare. Det är ett förslag som jag välkomnar.
Leo • Problemet är man lär inte barn i skolan om ekonomi. Sen har det blivit att räntorna är inte reglerade man kan ta hur mycket som helst. Sen har man lärt tyvärr många ungdomar att ta på avbetalning. Att ta lån idag kan du göra med bara några klick och banker och privat banker skyltar och gör reklam för detta till och med. Staten borde reglera hur mycket ränta man får ta på pengar man lånar till folk. Sen kommer det också en egenansvar. Lån till konsumtion är inte bra. Lån till hus ok men allt annat nej tack
Hej Leo,
Jag skulle också vilja att ämnena privatekonomi och vardagsjuridik får betydligt större plats i skolan.
Konsumentverkets rapporter om kreditgivning visar att aggressiv marknadsföring och lättillgänglighet kan leda till snabba kreditbeslut där man inte riktigt reflekterar över konsekvenserna.
Det har införts ett räntetak som innebär att räntan aldrig får överstiga referensräntan + 30 procentenheter) men det innebär att många kreditgivare lägger strax under gränsen (ca 40 %). Vad jag vet finns inga aktuella förslag på att sänka räntetaket.
Leif • Är inte det här med överbelåning ett typiskt svenskt problem? I länder där t.ex. bostadslån sker med rak amortering på 39 år verkar problemet väldigt litet. Där lär man sig att lån är något som ska betalas tillbaka medan här ska amortering undvikas till varje pris.
Hej Leif,
Nja, överskuldsättning förekommer i de flesta länder jag känner till. Vi budget- och skuldrådgivare har genom vår yrkesförening kontakt med kollegor i flera EU-länder som vittnar om liknande problematik.
Kortare amorteringstider som i högre grad anpassas till det man lånat till tror jag personligen är en bra väg för att minska risken för överskuldsättning.
Hit kan du vända dig om du mår psykiskt dåligt
Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har allvarliga självmordstankar eller självmordsplaner. Var inte rädd för att be om hjälp!
Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101. Alla dagar, dygnet runt.
Bris – Barnens rätt i samhället för dig under 18 år på telefonnummer 116 111 eller chatt. Alla dagar 14.00-21.00.
Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80. Alla dagar klockan 21.00-06.00.
Jourhavande präst nås via 112. Alla dagar klockan 21.00-06.00.
SPES – Riksförbundet för SuicidPrevention och EfterlevandesStöd 020-18 18 00. Alla kvällar 19-22.
Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård.
Det finns också exempelvis chattjourer, rådgivningslinjer och samtalsgrupper för anhöriga. Se en längre lista med telefonnummer och kontaktuppgifter här.