Han hyr får för 20 000 kronor per år för att hålla lanskapet på Ven öppet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När pengarna till betesdjur på Karl Herttings mark drogs in tog han saken i egna händer. ”Nu gör vi det som staten borde göra eftersom att de instiftat det här naturreservatet”. Hör Karl Hertting berätta mer i videon. Foto: Tomas Olsson/SVT

Stödet till bete drogs in – nu hyr han får för 20 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Karl Hertting bor i ett naturreservat på Ven. Tidigare bekostade staten betesdjuren på hans mark. Men det stödet drogs in när regeringen kraftigt minskade budgeten för underhåll av naturreservat. Nu hyr han själv får för runt 20 000 kronor per år.

När fåren betar i slänterna mot havet hålls marken öppen. Om det växer igen riskerar flera arter som är viktiga för den typen av betesmarker att slås ut.

– Jag har bosatt mig här och vill ha öppna marker. Det är också det som är ett av syftena med naturreservatet. Nu gör vi det som staten borde göra. Det är staten som har instiftat det här reservatet, säger han.

Är det inte rimligt att du som fastighetsägare tar hand om marken?

– Ja, absolut. Men jag får ju inte göra vad jag vill här. Bildandet av ett naturreservat är ju en sorts expropriering av mark. Man lägger begränsningar för vad vi får göra på vår mark men tillför inte resurser till det som ska göras, säger Karl Hertting.

Samarbete mellan länsstyrelsen och öbor

Enligt länsstyrelsen i Skåne är Ven ett tydligt exempel på vilka effekterna blivit efter att budgeten för underhåll av naturreservat minskade under 2022. Det handlar bland annat om att det saknas tillräckliga resurser till att röja och ha betesdjur i naturreservatet.

– Men det finns många engagerade invånare här. Tack vare samarbete med dem kan vi göra fler insatser än vi annars hade kunnat göra, säger Sebastian Ivarsson, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.

SVT Nyheter Helsingborg har sökt miljöminister Romina Pourmokhtari (L), men hon har inte tid att ställa upp på en intervju.

Insvasiva arter sprider sig på Ven när pengarna till underhåll av naturreservat minskat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Armeniskt björnbär sprider sig på Ven. Enligt Sebastian Ivarsson har det blivit svårare att bekämpa invasiva arter på ön. Hör honom berätta mer i klippet. Foto: Tomas Olsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.